Χωρίς κόφτη οι συντάξεις των ενεργών συνταξιούχων αγροτών, επιβεβαιώνει ο Βρούτσης

Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία κατά των συνταξιούχων

Επαγγελματικά ενεργοί θα μπορούν να είναι οι συνταξιούχοι αγρότες, χωρίς να αντιμετωπίζουν κανέναν κίνδυνο της περικοπής των συντάξιμων αποδοχών τους.

Αυτό διευκρινίζει με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ που δημοσίευσαν πρώτοι η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, «οι συνταξιούχοι αγρότες θα μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους χωρίς καμία περικοπή της σύνταξής τους, λαμβάνοντας δηλαδή το 100% της σύνταξής τους».

Όπως είχαν γράψει το ypaithros.gr και η «Ύπαιθρος Χώρα», ουσιαστικά με τη σχετική διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο θα επεκτείνεται και μετά το 2025 η κατάργηση του «κόφτη» 60% στις συντάξεις των ενεργών συνταξιούχων αγροτών.

Για τους επαγγελματικά ενεργούς συνταξιούχους των υπόλοιπων ταμείων, το ποσοστό περικοπής της σύνταξης θα μειωθεί στο 30%.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο υπουργός, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με στόχο να ψηφισθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι νέες εισφορές των αγροτών θα ξεκινούν από 119 ευρώ μηνιαίως (πρώτη ασφαλιστική κατηγορία) και θα ισχύουν από 1/1/2020. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η προσαρμογή του συστήματος στο νέο καθεστώς, οι εισφορές του Ιανουαρίου θα καταβληθούν με το τωρινό σύστημα και θα ακολουθήσει συμψηφισμός.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βρούτση:

«H Κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί τους συνταξιούχους της χώρας μας ένα δυναμικό, έμπειρο και ιδιαίτερα χρήσιμο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, που μπορεί να προσφέρει πολλά στην Πατρίδα μας.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε τιμωρητικά και απαξιωτικά απέναντι στους συνταξιούχους. Τους στέρησε επιδεικτικά το δικαίωμα της εργασίας, θέτοντάς τους εξοντωτικούς όρους που απαγόρευαν τη νόμιμη και ομαλή ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία.

Η Κυβέρνηση, όμως, ανοίγει τις πόρτες της αγοράς εργασίας σε όλον αυτόν τον κόσμο και του δίνει το δικαίωμα να συνεχίσει ξανά, ομαλά και νόμιμα, την προσφορά του.

Γι’ αυτό το λόγο, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σύντομα σε διαβούλευση, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για όλους τους συνταξιούχους:

  1. Οι συνταξιούχοι αγρότες θα μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους χωρίς καμία περικοπή της σύνταξής τους, λαμβάνοντας δηλαδή το 100% της σύνταξής τους.
  2. Σε εκατομμύρια συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, δίνουμε το δικαίωμα να ενταχθούν νόμιμα στην αγορά εργασίας λαμβάνοντας το 70% της σύνταξής τους και καταβάλλοντας ταυτόχρονα ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Επαναλαμβάνουμε, για να το ακούσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνουμε αυτό το δικαίωμα σε όλους τους συνταξιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με αυτόν τον τρόπο απαντάμε έμπρακτα στις ανησυχίες και τα προβλήματα των συνταξιούχων και δείχνουμε την σαφή διαφορά φιλοσοφίας της Κυβέρνησής μας.

Αποδεικνύουμε τον σεβασμό μας, σε αυτούς τους ανθρώπους που ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε μόνο ως αριθμό, που θα «έλυνε» το ασφαλιστικό με «φυσικό τρόπο».