Γ. Διοκαράντος FMC ΕΛΛΑΣ: «Η αγορά των εισροών πάει προς τα ολοκληρωμένα πακέτα προϊόντων, υπηρεσιών»

Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου

Επέκταση των δραστηριοτήτων της FMC Ελλάς στον τομέα της εξειδικευμένης θρέψης και των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων προαναγγέλλει, μιλώντας στην «ΥΧ», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Διοκαράντος. Ο ίδιος περιγράφει, επίσης, τις νέες τάσεις στην αγορά των εισροών και, παράλληλα, χτυπά «καμπανάκι» για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ελληνική γεωργία η σωρεία απαγορεύσεων δραστικών ουσιών στο πλαίσιο του νέου κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ.

WHO IS WHO

Ο Γιάννης Διοκαράντος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1958. Eίναι απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει παρακολουθήσει και τη Σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος. Έχει εργαστεί στο παρελθόν σε εταιρείες ανάπτυξης και διακίνησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπως η η Union Carbide Hellas (1984-1987) και η Rhone Poulenc Hellas (1987-1990).

Από το 1990 έως το 2017 εργάστηκε στην DuPont Hellas όπου διετέλεσε, μεταξύ άλλων, γενικός διευθυντής. Από το 2017 εργάζεται στην FMC Hellas ως γενικός διευθυντής της εταιρείας για Ελλάδα και Κύπρο.

 

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την ίδρυση της FMC Ελλάς. Ποιοι στόχοι σας επιτεύχθηκαν;

Για την ακρίβεια, δυόμισι χρόνια. Πράγματι, τον Νοέμβριο του 2017 υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ των FMC Corporation και DuPont, με βάση την οποία η FMC Corporation εξαγόρασε το σημαντικότερο τμήμα του χαρτοφυλακίου φυτοπροστατευτικών προϊόντων της DuPont, καθώς και το ερευνητικό της κομμάτι.

Έτσι, η FMC, έχοντας ήδη εξαγοράσει από το 2015 τη Cheminova A/S, έγινε η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο στον χώρο των φυτοπροστατευτικών, με ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο και βαθιά έρευνα. Φυσικό επακόλουθο της αγοραπωλησίας ήταν η δημιουργία μιας πλήρους οργάνωσης στην Ελλάδα με τον διακριτικό τίτλο FMC Χημικά Ελλάς, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της επίσης την 1η Νοεμβρίου 2017.

Στο διάστημα αυτό πετύχαμε αρκετά: Ιδρύσαμε από το μηδέν μια νέα εταιρεία, μια νέα νομική οντότητα, συστηθήκαμε με μεγάλη επιτυχία στην ελληνική αγορά και μπορώ να πω ότι καταξιωθήκαμε, αν λάβουμε υπόψη όχι μόνο την ανταπόκριση από το δίκτυο, αλλά και τα πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης, συμπληρώσαμε την ομάδα με ικανούς και έμπειρους συνεργάτες, έτοιμους να δώσουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, μετεγκατασταθήκαμε σε νέα, μοντέρνα και ασφαλή γραφεία και εμπλουτίσαμε τον κατάλογο των προϊόντων μας με νέα προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης.

Συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε δωρεάν υπηρεσίες προς τους παραγωγούς, όπως είναι το Evalio® AgroSystems, που συμβάλλει στην ορθή διαχείριση των λεπιδοπτέρων σε ένα εύρος σημαντικών καλλιεργειών. Αλλάζουμε και αναβαθμίζουμε το λογισμικό μας σύστημα, ώστε να παρέχουμε το μέγιστο στην εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Μιλήστε μας για τα σχέδια της εταιρείας στον τομέα της θρέψης. 

Επιτρέψτε μου μια μικρή διόρθωση, προσθέτοντας στη θρέψη τη λέξη «εξειδικευμένη». Όμως, δεν είναι μόνο ο τομέας της εξειδικευμένης θρέψης και σε αυτό θα ήθελα να επιμείνω λίγο παραπάνω. Είναι ένα πακέτο προϊόντων που η εταιρεία χαρακτηρίζει με τον γενικό τίτλο Plant Health Products.

Κάτω από αυτόν τον διακριτικό τίτλο έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό κομμάτι στο χαρτοφυλάκιό της και μέσα σ’ αυτό εντάσσει όχι μόνο τον τομέα των εξειδικευμένων προϊόντων θρέψης, αλλά και το κομμάτι των βιολογικών φυτοπροστατευτικών, εκμεταλλευόμενη τη βαθιά ενδογενή έρευνά της. Σύντομα, οι καρποί αυτής της έρευνας θα φτάσουν στην αγορά, καθώς η διαδικασία έγκρισης απαιτεί κάποιον χρόνο.

Αναφερθήκατε στην «εξειδικευμένη θρέψη». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Ο τομέας της θρέψης είναι ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η επιτυχία, λοιπόν, στηρίζεται στη διαφοροποίηση και στην παρουσίαση ενός προϊόντος που πραγματικά θα προσφέρει προστιθέμενη αξία, όπως, άλλωστε, όλα τα προϊόντα της εταιρείας. Η FMC, εισάγοντας την τεχνολογία ADS σε όλα τα υγρά προϊόντα θρέψης, φιλοδοξεί να ξεχωρίσει και σε αυτόν τον τομέα. ADS σημαίνει «Advanced Delivery System», δηλαδή «Προηγμένο Σύστημα Παράδοσης» και τα θρεπτικά μας προϊόντα κάνουν αυτό ακριβώς: παραδίδουν κάθε θρεπτικό συστατικό στην «πόρτα» του φυτού ή, καλύτερα, μέσα στο «στόμα» του, εκεί που τα χρειάζεται.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η δαπάνη ενέργειας από πλευράς φυτού για την απορρόφηση και τη διακίνηση των θρεπτικών στοιχείων ελαχιστοποιείται και μπορεί να κατανεμηθεί σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του.

Με ποιον τρόπο εντοπίζετε τι ακριβώς χρειάζεται ένα φυτό;

Η καινοτομία εδώ στηρίζεται στο γεγονός της μελέτης κίνησης και απορρόφησης ενός εκάστου θρεπτικού στοιχείου επί και εντός του φυτού, σε συνδυασμό φυσικά με την πρώτη ύλη (ή τις πρώτες ύλες) κάθε στοιχείου. Κατόπιν, ένα εξατομικευμένο πακέτο επιπρόσθετων ουσιών «φορμουλάρεται» μαζί με αυτές τις πρώτες ύλες για να επιτευχθεί ο στόχος που αναφέραμε πιο πάνω.

Πρόκειται για προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά;

Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά το 2019 με μια μικρή «διερευνητική» γκάμα για να μελετήσουμε την αποδοχή τους. Παράλληλα, εκτελέσαμε ένα πρόγραμμα δοκιμών για να διαπιστώσουμε και εμείς οι ίδιοι τις δυνατότητές τους. Φέτος, ξεκινάμε μια πιο δυναμική καμπάνια, μια και τα μηνύματα από την αγορά είναι εξόχως θετικά. Υπερδιπλασιάζουμε τους περσινούς μας στόχους και προσθέτουμε νέα προϊόντα στην γκάμα μας.

Πού θεωρείτε ότι στρέφεται η αγορά των προϊόντων φυτοπροστασίας;

Καθώς η ανάγκη για τρόφιμα θα αυξηθεί παγκοσμίως, η βασική τάση στην αγορά τα επόμενα 10-15 χρόνια νομίζω ότι συνοψίζεται στο τρίπτυχο «επάρκεια – ασφάλεια – ποιότητα».

Παράλληλα, οι σημαντικοί συντελεστές που δημιουργούν και τις νέες τάσεις προχωρούν σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του παραγωγού. Δηλαδή, αντί περισσότεροι παράγοντες να του προσφέρουν «κομματάκια» προϊόντων και υπηρεσιών, λιγότεροι παράγοντες θα του προσφέρουν ολοκληρωμένα «πακέτα».

Το μέλλον της φυτοπροστασίας για μένα είναι τα πολύ εξειδικευμένα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Ταυτόχρονα, η φυτοπροστασία περνά σε φάση που θα υποστηρίζεται από βιολογικού τύπου σκευάσματα, ώστε να μειωθεί κι άλλο ο όγκος των χημικών φυτοπροστατευτικών, ο οποίος, ούτως ή άλλως, έχει μειωθεί κατά πολύ. Και εκεί η FMC εστιάζει την έρευνά της με όλες της τις δυνάμεις χωρίς βέβαια να παραμερίζει την έρευνα στον τομέα των «συμβατικών», αλλά και «πράσινων» προϊόντων.

Το μέλλον της φυτοπροστασίας είναι τα πολύ εξειδικευμένα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα φυτοπροστασίας πόσο αποτελεσματικά μπορούν να είναι;

Για αρκετά μεγάλο διάστημα, τα βιολογικά προϊόντα που αρχίζουν να αναπτύσσονται και να παίρνουν κομμάτι της αγοράς θα λειτουργούν βοηθητικά στα χημικά, καθώς για την ώρα δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

Για παράδειγμα, όταν η ένταση της προσβολής είναι σε χαμηλά επίπεδα, μπορείς να την αντιμετωπίσεις με βιολογικά σκευάσματα, αν όμως επιχειρήσεις το ίδιο όταν είναι στην κορύφωσή της, τότε είσαι… χαμένος από χέρι. Έτσι, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, απαιτείται αλλαγή της νοοτροπίας του αγρότη, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η σύγχρονη φυτοπροστασία. Μεγάλη κουβέντα γίνεται επίσης και για τη γεωργία ακριβείας που και εκεί η FMC δίνει μεγάλο βάρος.

Προσωπικά, εκτιμώ ότι τέτοια εργαλεία σταδιακά θα συμβάλουν σημαντικά και στο σωστό timing. Στο πότε δηλαδή κάνεις την εφαρμογή, αλλά και στο είδος της, προκειμένου να αποφευχθούν οι περιττές επεμβάσεις. Θα πάμε σε στοχευμένες εφαρμογές, οι οποίες από μόνες τους θα ελαττώσουν τον όγκο. Ελαττώνοντας τον όγκο, ελαττώνεις το οικολογικό αποτύπωμα σε έδαφος – νερό και το υπόλειμμα στην καλλιέργεια, άρα ωφελούνται και ο καταναλωτής και ο χρήστης και το περιβάλλον.

Τι ακριβώς προσφέρει στους αγρότες η υπηρεσία Evalio® AgroSystems;

Πρόκειται για μια υπηρεσία που βασίζεται σε ένα δίκτυο φερομονικών παγίδων, τροφοδοτείται με δεδομένα δύο φορές την εβδομάδα από το εξειδικευμένο προσωπικό μας και ενημερώνει τους συνδεδεμένους γεωπόνους και παραγωγούς για την εξέλιξη της πτήσης των παρακολουθούμενων εχθρών, αλλά και την εικόνα των χωραφιών. Σκοπός της, μέσω της συστηματικής και άκρως επαγγελματικής δουλειάς που γίνεται, είναι να βοηθήσει στην καταπολέμηση των εχθρών στον βέλτιστο χρόνο.

Το όφελος για τον αγρότη είναι πολλαπλό: έγκαιρες προειδοποιήσεις για εξάρσεις πληθυσμών, καθορισμός του ιδανικού χρόνου εφαρμογής, αποτελεσματικός έλεγχος και συμβολή στη μείωση των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων, ενεργητική διαχείριση ανθεκτικότητας μέσω αποφυγής ψεκασμών όταν δεν απαιτούνται και, επίσης, καλύτερη ταυτοποίηση των εχθρών που βοηθά στην επιλογή του πλέον κατάλληλου προϊόντος.

Η υπηρεσία είναι δωρεάν και φιλική προς τον χρήστη, καθώς και κατάλληλη για προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Πώς αποφασίζετε πού θα τοποθετηθούν οι παγίδες;

Κατά τη φάση του σχεδιασμού επιλέγονται τα αγροτεμάχια στα οποία θα τοποθετηθούν οι παγίδες, πάντα σε συνεργασία με τοπικούς γεωπόνους, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα την τοπογραφία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους.

Ακολούθως, τοποθετούνται οι παγίδες και συνδέονται, βάσει των συντεταγμένων τους, με τον διαδικτυακό τόπο απεικόνισης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι γεωπόνοι που είναι επιφορτισμένοι με το έργο της καταγραφής, επισκέπτονται κάθε παγίδα δύο φορές την εβδομάδα και, στη συνέχεια, ενημερώνουν το σύστημα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα.

Τα δεδομένα επαληθεύονται και από εκείνη τη στιγμή και μετά είναι προσβάσιμα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν στο σύστημα. Έτσι, ο κάθε συμμετέχων μπορεί μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή από το smatphone/tablet του να δει με μεγάλη ακρίβεια την εξέλιξη των πληθυσμών των επιβλαβών εντόμων, παρατηρήσεις και φωτογραφίες από τα χωράφια των παγίδων, πρόγνωση καιρού και να συγκρίνει τις διαφορές ανάμεσα στις διάφορες περιοχές και για όλα τα έτη στα οποία εφαρμόζεται η υπηρεσία.

Σε ποιες καλλιέργειες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύστημα;

Για την καλλιεργητική περίοδο του 2020, το Evalio® AgroSystems είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Διατηρώντας το δίκτυο των προηγούμενων ετών σε βιομηχανική ντομάτα και ρεβίθι, θα αυξήσουμε σημαντικά την κάλυψη που προσφέρουμε στην καλλιέργεια του βαμβακιού μέσω περισσότερων σημείων παρακολούθησης και σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, από τη φετινή χρονιά εγκαινιάζουμε μια νέα πρωτοποριακή εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση σε κάθε κάτοχο smartphone. Αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην παρακολούθηση εντομολογικών εχθρών και αποτέλεσμα της δέσμευσης της FMC για επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας.

Οι χρήστες της θα μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να ενημερώνονται για την πτήση των εχθρών που τους ενδιαφέρουν, να μελετούν αναλυτικά διαγράμματα συλλήψεων, ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες. Επιπλέον, δύο φορές την εβδομάδα θα λαμβάνουν και ενημερωτικό μήνυμα για την εξέλιξη της πτήσης και τις προτεινόμενες ενέργειες, από τους ειδικούς της FMC.

«Η ελληνική γεωργία κινδυνεύει να στερηθεί πολύτιμα εργαλεία»

Σας προβληματίζει το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ και οι περιορισμοί που θέτει;

Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, που πρέπει και ελπίζω μακροπρόθεσμα να αποβεί σε όφελος της γεωργίας, άρα και των ίδιων των παραγωγών. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζονται πολλά πράγματα και, κυρίως, η συζήτηση και η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στον αγροτικό κόσμο, πάντως, υπάρχει προβληματισμός από τις συνεχείς απαγορεύσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Δικαίως, πιστεύετε;

Ναι, γιατί με το νέο πλαίσιο για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην ΕΕ θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα και για τις καλλιέργειες και για τη δομή και για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Ενδεικτικά αναφέρω το βαμβάκι και την ελιά ως δύο νευραλγικής σημασίας καλλιέργειες, που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η επαναξιολόγηση των δραστικών ουσιών ως αρχή είναι ορθή, γιατί το πλαίσιο των κριτηρίων με το οποίο είχαν εγκριθεί παλιά ήταν διαφορετικό. Ως συνήθως, όμως, πάμε στο άλλο άκρο, στην υπερβολή. Τα τελευταία χρόνια νομοθετούνται διατάξεις που είναι παράλογα αυστηρές και αντιεπιστημονικές. Υπάρχει παράλογη αύξηση σκληρών κανονισμών, οι οποίοι, αν εφαρμοστούν, δεν θα υπάρχουν προϊόντα. Ήδη, έχουν καταργηθεί τα 2/3 των δραστικών.

Αν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα έχουν μείνει ελάχιστες δραστικές. Και μπορεί τις βόρειες χώρες να μην τις επηρεάζει γιατί συνήθως έχουν ελάχιστες βασικές καλλιέργειες, ο Νότος όμως έχει μεγάλο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, έχουμε περίπου 60 καλλιέργειες, οι οποίες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς φυτοπροστασία. Πόσω μάλλον, όταν την ίδια στιγμή οι γείτονές μας έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν με πολύ περισσότερα εφόδια συμπεριλαμβανομένων αρκετών που έχουν κριθεί ακατάλληλα για χρήση εντός της ΕΕ τη στιγμή που τα προϊόντα που παράγουν εισάγονται και καταναλώνονται.

Αυτό τώρα αν συνδυασθεί με την καθυστέρηση των σχετικών διαδικασιών από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταλαβαίνετε σε πόσο δυσχερή και μη ανταγωνιστική θέση φέρνει τον Έλληνα αγρότη, σε σύγκριση με τον συνάδελφό του σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης. Και παράλληλα τον «αναγκάζει» πολλές φορές να καταφεύγει στα δίχτυα κυκλωμάτων παράνομων εισαγωγών όπου γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιων «επιτήδειων».