Γ. Μπούρας: «Πρέπει να κερδηθεί η μάχη για την ελληνικότητα του γύρου»

Την ικανοποίησή του για την προετοιμασία «που έγινε από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία κατάφερε να ενώσει όλες τις πλευρές που δραστηριοποιούνται με τον γύρο, ιδιαίτερα τον χοιρινό» και την αισιοδοξία του ότι «η ελληνική μάχη για την κατοχύρωση του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), αν και χρονοβόρα, θα κερδηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα», εκφράζει με δήλωσή του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων, Γιάννης Μπούρας.

Σύμφωνα με τον Λαρισαίο χοιροτρόφο, «η παρέμβαση της κας Αραμπατζή στη δημιουργία ενιαίου μετώπου για την προστασία της ελληνικότητας του γύρου ήταν καταλυτική. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και υπομονετικοί, μια και η όλη διαδικασία στα ευρωπαϊκά όργανα θα κρατήσει αρκετό καιρό, ενώ θα υπάρξουν ενστάσεις από ανατολικές χώρες (Πολωνία – Τσεχία).

Είναι σημαντικό να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη για να στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία. Ο γύρος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε ξένες χώρες –ιδιαίτερα στην Αμερική– και, αν όλα πάνε καλά με την πιστοποίηση του προϊόντος, θα αυξήσουμε τις εξαγωγές».

Ανησυχία λόγω κορωνοϊού

Αναφορικά με τις ισχύουσες τιμές πώλησης του χοιρινού, ο κ. Μπούρας εμφανίζεται αρκετά προβληματισμένος: «Η μη λειτουργία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και η υποτονική κίνηση που παρατηρείται σε ταβέρνες και καταστήματα εστίασης έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον κλάδο. «Αν και καλοκαίρι, είναι σαν να διανύουμε περίοδο νηστείας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας και προβλέπει δύσκολο χειμώνα, μια και η κατάσταση με την πανδημία συνεχίζει να είναι δύσκολη για τη χώρα μας».