Γ. Στύλιος: Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει έμπρακτα τους απλούς παραγωγούς σταφυλιών και τους οινοπαραγωγούς

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος απηύθυνε σήμερα 21 Μαρτίου χαιρετισμό σε εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ ο Υφυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του,  ανέφερε πως «η Κυβέρνηση, είναι συνεπής στη στρατηγική της για στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και αυτό κάνει και στην περίπτωση του οινοποιητικού κλάδου. Υπογράμμισε ακόμη, ότι το ΥΠΑΑΤ στηρίζει έμπρακτα, μέσω και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι απλοί παραγωγοί σταφυλιών και οι οινοπαραγωγοί.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στα εξής:

Ένα από τα μέτρα που υλοποιούνται στο ΥΠΑΑΤ, μέσω και σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφορά την προώθηση ελληνικών οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και Ποικιλιακών σε Τρίτες χώρες.

Στόχος είναι:

  • Το άνοιγμα νέων αγορών και η εξεύρεση νέων εμπορικών διεξόδων
  • Η επανατοποθέτηση των ελληνικών οίνων σε παραδοσιακές αγορές
  • Η βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού

Προϋπολογισμός μέτρου: 12.8 εκατ. ευρώ. (2019 – 2023).

Παράλληλα, τρέχει και ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο αφορά την ενημέρωση των κρατών-μελών της ΕΕ και αφορά την:

  • Παροχή ενημέρωσης σε καταναλωτές, επαγγελματίες του οινικού κλάδου και του κλάδου της HORECA. Αφορά την υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού και τον κίνδυνο που συνδέεται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ
  • Εκπαίδευση των επαγγελματιών, της γαστρονομίας και της HORECA καθώς και των καταναλωτών στις χώρες-στόχους της ΕΕ. Ενημερώνονται για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ, σε σχέση με τη ποιότητα, τη φήμη και άλλα χαρακτηριστικά των ελληνικών κρασιών.
  • Βελτίωση της εικόνας που διέπει τα κρασιά της ΕΕ με γεωγραφικές ενδείξεις

Προϋπολογισμός μέτρου: 5.2 εκατ. ευρώ (2019-2023).