ΕΕ: Η Gabriel από τα Ψηφιακά, φαβορί για τη Γεωργία – Πιθανή μετακίνηση Hogan στη Διεύθυνση Εμπορίου

Η νυν Επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής στην ΕΕ, Mariya Gabriel φαντάζει τη δεδομένη στιγμή ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να αναλάβει Επίτροπος Γεωργίας στη θέση του Phil Hogan. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αν συνδυαστεί μάλιστα με την πρόσφατη διακήρυξη των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για ένα κοινό, ψηφιακό μέλλον στον αγροτικό τομέα. H 40χρονη πολιτικός από τη Βουλγαρία θήτευσε στην Ευρωβουλή μέχρι το 2017 και μάλιστα έχει συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) επί σειρά ετών. Μάλιστα κατά την πρώτη της θητεία (2009 – 2014) η κα Gabriel συμμετείχε στις εργασίες αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Η «ΥΧ» διατηρούσε ανοιχτή γραμμή με την Επίτροπο και τους συνεργάτες της παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις σε θέματα ψηφιακών τεχνολογιών στην ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Boyko Borisov επιθυμεί να προτείνει εκ νέου τη Gabriel ως Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας ωστόσο η ίδια απ’ ότι φαίνεται προτιμά να μετακινηθεί στον τομέα της Γεωργίας.

Σε ό,τι αφορά τον νυν Επίτροπο Phil Hogan, φαντάζει πολύ πιθανό το σενάριο να διαδεχθεί τη Cecilia Malstrom στη Διεύθυνση Εμπορίου της Κομισιόν, αν και προς ώρας δε μπορεί να αποκλεισθεί και η παραμονή του στον τομέα της Γεωργίας. Ο Ιρλανδός θεωρείται πετυχημένος στο έργο του και του πιστώνεται ότι επί των ημερών του το ευρωπαϊκό εμπόριο διάγει μια θετική περίοδο, καθώς οι εξαγωγές έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση ως συνέπεια των εμπορικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί επί θητείας του, με τελευταία αυτή της ΕΕ με τα κράτη της Mercosur. Σε κάθε περίπτωση εξελίξεις αναμένονται έως τις 26/8 όταν και κάθε Κράτος – Μέλος της ΕΕ θα ανακοινώσει την πρότασή του για Επίτροπο της ΕΕ.