GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: 8 χρόνια επάνω στο κύμα

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμπλήρωσε οκτώ συναπτά έτη λειτουργίας, οκτώ έτη σταθερής πορείας με όραμα την ψηφιοποίηση του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας.
του Δημήτρη Καπνιά, διευθ. συμβούλου GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Σήμερα, είναι μάλλον βέβαιο ότι ελάχιστοι, ακόμη και εκ των αρχικών εμπνευστών της προσπάθειας αυτής, μπορούσαν τότε να συλλάβουν το εύρος και τη δύναμη που θα αποκτούσε αυτό το όραμα στο διάστημα που πέρασε.
Η ψηφιοποίηση είναι πλέον ένα τεράστιο κύμα που κινείται με απίστευτη ταχύτητα και η μόνη επιλογή μας είναι να ανεβούμε επάνω του, αλλιώς θα μας σαρώσει στο πέρασμά του.
Το αποτύπωμα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε αυτή την κατεύθυνση είναι αδιαμφισβήτητα βαθύ, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους θεσμούς της οποίας συμμετέχουμε ενεργά και αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια. Τεχνολογίες και εργαλεία σύνδεσης των αγροτικών επιδοτήσεων με την παραγωγική διαδικασία, καθολικών προληπτικών ελέγχων των καλλιεργειών αναπτύχθηκαν και παρουσιάστηκαν από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε ευρωπαϊκά φόρα και κοινοτικές επιτροπές εργασίας ήδη από τα πρώτα έτη λειτουργίας της, όταν ακόμη στη χώρα μας η κυρίαρχη αντίληψη ήταν ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί πολυτέλεια για την ελληνική γεωργία.

Ένα βήμα μπροστά

Σήμερα, όμως, η «ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα» και οι «εφαρμογές ευφυούς γεωργίας» μόνο ως γραφικές δεν ακούγονται, καθώς αποτελούν κεντρικές πολιτικές στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας. Αντιθέτως, όσοι λοιδόρησαν και έδωσαν μάχες οπισθοφυλακής για χρόνια, τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από την πραγματικότητα.
Η ψηφιοποίηση ως προτεραιότητα αποτελεί πλέον κοινό τόπο και οφείλεται κυρίως σε ένα νέο περιβάλλον αγροτικής οικονομίας, που δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στους παραγωγούς σε όλη την Ευρώπη.
Οι αγρότες καλούνται να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της επισιτιστικής ασφάλειας, παράγοντας όχι μόνο περισσότερα τρόφιμα, αλλά και πιο ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα όπως απαιτούν οι καταναλωτές.
Αυτό όμως πρέπει να το πετύχουν, μειώνοντας τη χρήση εισροών λίπανσης και φυτοπροστασίας, εξορθολογίζοντας την κατανάλωση των υδάτινων πόρων και μεταβάλλοντας τις καλλιεργητικές τους πρακτικές προς όφελος του περιβάλλοντος και του κλίματος που απειλούνται. Η κλιματική αλλαγή είναι επίσης μία πραγματικότητα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις εκτεταμένες καταστροφές να είναι όλο και συχνότερες.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή αποτελεί πλέον το σημαντικότερο όπλο στην προσπάθεια των Ελλήνων αγροτών να είναι βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί σε μία δύσκολη και παγκοσμιοποιημένη αγορά. Με αυτή την ανάγνωση της πραγματικότητας πορευτήκαμε στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ τα οκτώ αυτά χρόνια, εστιάζοντας σε τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις:
Νέες τεχνολογίες: Στην εισαγωγή νέων ψηφιακών εργαλείων σε όλο το φάσμα της αγροτικής δραστηριότητας είτε αφορά το κανονιστικό πλαίσιο των επιδοτήσεων είτε την ίδια την παραγωγική διαδικασία.
Συλλογικά σχήματα: Στην ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων και στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των μικρών και κατακερματισμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Συμβουλευτική: Στη βελτίωση και στην επέκταση των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους αγρότες και τα συλλογικά τους σχήματα.
Έγιναν πάρα πολλά, αυτά τα οκτώ χρόνια, σε αυτές τις τρεις κατευθύνσεις, και η GAIA ΕΠΙΧΕΡΕΙΝ αναπτύχθηκε και διεύρυνε τις συνεργασίες και παρεμβάσεις της σταθερά και συστηματικά. Στηρίζει τη δημιουργία ή/και ανάπτυξη δεκάδων Συνεταιρισμών, Ομάδων & Οργανώσεων παραγωγών με τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, από την τεχνολογική τους αναβάθμιση και την υποστήριξη μέτρων του ΠΑΑ και επενδυτικών σχεδίων, έως την προβολή και προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού.

Ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη

Επενδύσαμε σημαντικά σε τεχνογνωσία και εμπειρία σε όλο το φάσμα της κοινοτικής νομοθεσίας συμμετέχοντας αδιάλειπτα σε όλες τις διαδικασίες των COPA & COGECA, συμμετέχοντας στις Επιτροπές Κοινωνικού Διαλόγου της ΕΕ για τα αγροτικά θέματα και σε όλα τα σημαντικά διεθνή συνέδρια και φόρα. Διαμέσου του γραφείου μας στις Βρυξέλλες ενισχύουμε τις προσπάθειες διεθνών συνεργασιών και προωθούμε συστηματικά τομεακά συμφέροντα των ελληνικών αγροτικών επιχειρήσεων.
Εντός των συνόρων, συνδιοργανώνουμε κάθε χρόνο δεκάδες ενημερώσεις αγροτών και στελεχών που αφορούν τις εξελίξεις της αγροτικής πολιτικής, εκδίδουμε σειρά μελετών, ενώ το ετήσιο Συνέδριό μας αποτελεί σημείο αναφοράς του αγροτικού χώρου.
Ως Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης των ΚΥΔ τα τελευταία οκτώ έτη συμβάλλαμε αποφασιστικά στην πλήρη μεταστροφή της χώρας, από το μαύρο πρόβατο στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων στην ΕΕ σε μία από τις πιο αποτελεσματικές, υποστηρίζοντας το πλαίσιο υποβοήθησης κάτω από όλες τις συνθήκες.
Παρά τις διαρκείς κανονιστικές αλλαγές, την αύξηση των ΚΥΔ από 100 σε 500, τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες ενίοτε της δημόσιας διοίκησης, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτέλεσε βασικό συντελεστή σε μία νέα πραγματικότητα για τα χρονικά της χώρας, ότι οι αγρότες θα πληρώνονται τις επιδοτήσεις τους στην ώρα τους και οι Έλληνες πολίτες δεν θα πληρώνουν πρόστιμα και καταλογισμούς.
Η νέα ΚΑΠ αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία μαζί για όλους τους συντελεστές στον χώρο των αγροτικών επιδοτήσεων. Ευκαιρία, γιατί το νέο μοντέλο διακυβέρνησης δίνει τεράστια περιθώρια ευελιξίας στην κάθε χώρα να καθορίσει η ίδια πολιτικές και μέτρα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και στοχεύσεις της. Πρόκληση, γιατί η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του προγράμματος θα κριθεί ενδελεχώς και αυστηρά ακριβώς γιατί την ευθύνη του θα τη φέρει αποκλειστικά η κάθε χώρα.
Παρά τις όποιες αντιξοότητες, συνολικά το πλαίσιο υποβοήθησης του ΟΣΔΕ αποδεδειγμένα έχει επιδείξει σημαντική αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα, με τη φετινή χρονιά να αποτελεί πιθανώς το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.
Για όποιον έχει στοιχειώδη γνώση του νέου κανονιστικού πλαισίου που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2023, η αναγκαιότητα αναβάθμισης των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους αγρότες και η επέκταση των ψηφιακών διεπαφών των συστημάτων αποτελεί προφανή αναγκαιότητα.
Συνολικά, το πλαίσιο υποβοήθησης πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την επόμενη προγραμματική περίοδο, το δίκτυο των ΚΥΔ μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί αποκτώντας ευρύτερο ρόλο ως σημείο αναφοράς των αγροτών με ταυτόχρονη σημαντική αναβάθμιση και επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η φετινή εσωστρέφεια και η μίζερη εικόνα αδικούν κατάφορα την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία έτη και θα αποτελέσει τεράστιο σφάλμα να περάσουν στη νέα προγραμματική περίοδο, μια και τα κύματα δεν περιμένουν κανέναν.