GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Το ΟΣΔΕ περνάει στη νέα εποχή

Ανανεωμένη και αξιόπιστη η ΕΑΕ του 2023

Με μεγάλη συμμετοχή δεκάδων ΚΥΔ από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου στην Αθήνα, ενημερωτική ημερίδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το ΟΣΔΕ, αρχής γενομένης από την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2023.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε η δυνατότητα των παραγωγών να πραγματοποιήσουν τις φετινές τους δηλώσεις καλλιέργειας, με την εγγύηση που διαχρονικά παρέχει ο μεγαλύτερος φορέας που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την αξιοπιστία και την επιτυχή πληρωμή των Άμεσων Ενισχύσεων και, πλέον, με περισσότερες υπηρεσίες και νέες δυνατότητες, εναρμονισμένες με την πράσινη και ψηφιακή νέα ΚΑΠ.

Σε συνέχεια των ραγδαίων εξελίξεων της προηγούμενης εβδομάδας, για τις οποίες είχε ενημερώσει πρώτη η «ΥΧ», ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, με μήνυμά του στην εκδήλωση επεσήμανε ότι οι φορείς μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους αίτηση για τις δηλώσεις ΕΑΕ 2023.

Χριστόδουλος Αντωνιάδης
«Μια νέα εποχή ξεκινάει για το ΟΣΔΕ»

O πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Xριστόδουλος Αντωνιάδης

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του σε πανηγυρικό τόνο ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Xριστόδουλος Αντωνιάδης, μεταφέροντας τις θετικές και ελπιδοφόρες εξελίξεις που ανοίγονται, αρχής γενομένης από την ΕΑΕ του 2023.

Όπως δήλωσε, «η GAIA μαζί με τη NEUROPUBLIC εργάζεται με σταθερότητα, μέθοδο, συστηματικότητα και είμαστε πάντα σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να ανταποκρινόμαστε σε κάθε νέο δεδομένο που προκύπτει. Ένα τέτοιο δεδομένο έχουμε σήμερα, σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Λάρισα την περασμένη Παρασκευή (σ.σ. 2 Ιουνίου). Οι ανακοινώσεις αυτές μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανοίγεται μπροστά μας ένα καινούργιο πλαίσιο και ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων για την υλοποίηση του κορυφαίου έργου για τους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους των Άμεσων Ενισχύσεων, αλλά και για την ίδια τη χώρα, αυτό του ΟΣΔΕ».

Ο ίδιος προανήγγειλε την παρουσίαση του νέου πλαισίου και των δυνατότητων της ΕΑΕ, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι παραγωγοί, «για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον τόσο πιεστικό χρονικό ορίζοντα που βρίσκεται μπροστά μας».

Και συνέχισε: «Θα πρέπει να τονιστεί ότι διανύουμε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο έτος, την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ και την αρχή μιας νέας εποχής, που θα πρέπει να είναι και μια καλή αρχή. Mιας εποχής που η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των παραγωγών δεν θα είναι δεδομένη, αλλά θα εξαρτάται σημαντικά από τις πρόσθετες, έξυπνες υπηρεσίες που θα παρέχουμε και θα βοηθούν τους παραγωγούς να είναι σύμμορφοι με το αυστηρό πλαίσιο της αιρεσιμότητας που ορίζει η νέα ΚΑΠ ως προϋπόθεση για να λαμβάνουν τις ενισχύσεις τους, αλλά και το πακέτο των κανονισμών που απορρέουν από την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και που θα ενσωματώνονται προοδευτικά στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ».

Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, oι υπηρεσίες αυτές θα αφορούν την ενεργητική προστασία της παραγωγής και την άμεση διασφάλιση των αποζημιώσεων των παραγωγών, έξυπνες συμβουλές για τη βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής απόδοσης με βάση ψηφιακά δεδομένα και υπηρεσίες που θα επιτρέπουν στους δικαιούχους να πληρώνονται με τη λιγότερη γραφειοκρατία, έγκαιρα και χωρίς σφάλματα.

«Κάτι που μετά την εμπειρία του 2022 δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε αυτονόητο ούτε δεδομένο. Ξεκινάμε!», ανέφερε σε ενθουσιώδες κλίμα ο κ. Αντωνιάδης.

Αμέσως μετά προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελου Σημανδράκου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σημανδράκος ανέφερε ότι «ο Οργανισμός και τα στελέχη του εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε το έργο της υλοποίησης των χιλιάδων αιτήσεων να έρθει εις πέρας με θετικά αποτελέσματα.

Όπως έχουμε ενημερώσει στην ημερίδα της Λάρισας, εργαζόμαστε στην κατεύθυνση ενός ΟΣΔΕ που θα είναι πιο εύκολο, πιο αποδοτικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, με ισονομία και με συνάφεια στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ.

Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι το σύστημα το οποίο διαμορφώνεται θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους φορείς επιθυμούν να διατηρούν τη δική τους αίτηση, βεβαίως με την εποπτεία και τους περιορισμούς που θα θέτουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας του Οργανισμού, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αγροτών και του δημοσίου συμφέροντος. Ο Οργανισμός θέλει να ακολουθήσει μια νέα εποχή, όσον αφορά τις αιτήσεις και να αφήσει πίσω διά παντός τα προβλήματα».

Έλλη Τσιφόρου
«Νέο πλαίσιο και μεγάλες προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα»

H διευθύνουσα σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου, ξεκίνησε την ομιλία της ευχαριστώντας τους εκπροσώπους των ΚΥΔ για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Αναφερόμενη στους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον πρωτογενή τομέα αναμένουν την αποσαφήνιση του εθνικού πλαισίου που θα εξειδικεύσει τους στόχους και τις κατευθύνσεις του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα για την εφαρμογή των μέτρων και των καθεστώτων, της χρηματοδότησης που απορρέει από αυτά και, φυσικά, το ξεκλείδωμα της ΕΑΕ.

«Ήταν όμως και μια περίοδος που, μαζί με τη NEUROPUBLIC, παρακολουθούσαμε όλες τις εξελίξεις, έχοντας κυριολεκτικά ξεκοκκαλίσει την ΚΑΠ και όποια επίσημη ενημέρωση υπήρχε, αλλά και επεξεργαζόμασταν όλα τα πιθανά σενάρια, όντας σε πλήρη ετοιμότητα, όταν δοθεί το πράσινο φως, να σας υποστηρίξουμε όπως πάντα με αρτιότητα, σοβαρότητα και επαγγελματισμό στις τεχνικές απαιτήσεις του έργου χάρη στη συνδρομή της NEUROPUBLIC, αλλά και στις επιχειρησιακές απαιτήσεις, χάρη στην εμπειρία και στη γνώση που διαθέτουν τα στελέχη μας», συμπλήρωσε η ίδια.

Προχωρώντας, έθεσε το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η ΕΑΕ στη νέα ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι το νέο μοντέλο της αίτησης έχει δύο παραμέτρους, την τεχνική και την επιχειρησιακή: «Στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δημιουργείται μια διασύνδεση μεταξύ του λειτουργικού συστήματος του Οργανισμού και τρίτων συστημάτων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν δεδομένα, με σκοπό να δημιουργούν και να παρέχουν υπηρεσίες αξιοποιώντας τη διασύνδεση αυτών των συστημάτων.

Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, μπορούν να επικοινωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ΟΣΔΕ μεταξύ τους (φορείς, ΚΥΔ, ΟΠΕΚΕΠΕ) και να παρέχονται στους παραγωγούς νέες υπηρεσίες που ξεπερνούν αυτή καθαυτή την ΕΑΕ και θα αφορούν εφαρμογές προστιθέμενης αξίας για τους αγρότες επιτρέποντάς τους να είναι επιλέξιμοι στα διάφορα καθεστώτα της νέας ΚΑΠ. Μιας ΚΑΠ, η οποία έχει στο επίκεντρό της την ψηφιοποίηση και την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, η CEO της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης της τρέχουσας ΚΑΠ και την εθνική διάσταση που αυτό εισάγει. Όπως εξήγησε, αυτό προβλέπει ότι η Ελλάδα (όπως και όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ) θα πρέπει κάθε χρόνο να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεπτομερή έκθεση του τρόπου με τον οποίο δαπανήθηκαν οι πόροι που της αναλογούν και του πώς εφαρμόστηκαν τα εκάστοτε μέτρα και καθεστώτα. «Σε ένα τέτοιο πλαίσιο όλοι έχουμε ρόλο, ευθύνη και η δουλειά μας αποτελεί μέρος μιας εθνικής προσπάθειας», κατέληξε η κα Τσιφόρου.

Ρόζα Γαργαλάκου
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το ΟΣΔΕ δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια ανίκανων»

Η σκυτάλη πέρασε, εν συνεχεία, στην επικεφαλής της εταιρείας που υποστηρίζει και πάλι από φέτος τη νέα εποχή του ΟΣΔΕ. Η διευθύνουσα σύμβουλος της NEUROPUBLIC, Ρόζα Γαργαλάκου, ξεκίνησε την ουσιαστική και περιεκτική τοποθέτησή της, παραθέτοντας μια χαρακτηριστική λαϊκή ρήση: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ήταν μια ανάσα αυτές οι ανακοινώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα ξεκινήσω με αυτό.

Η ουσία στη σημερινή κουβέντα είναι να μας βάλει σε σκέψη να μας δώσει την αφορμή και να μας παρακινήσει να δουλέψουμε σε ένα νέο πλαίσιο, γιατί σίγουρα αυτή η νέα εποχή σημαίνει πρώτα απ’ όλα για όλους μας πολλή δουλειά, για εμάς που ξέρουμε τι σημαίνει δουλειά. Θα ξεκινήσω με μια παραδοχή που αγκαλιάζει τη σκέψη όλων μας: Το ΟΣΔΕ είναι ένα έργο κομβικής σημασίας και όχι παιχνίδι στα χέρια επιπόλαιων και ανίκανων καιροσκόπων.

Ξέρετε ότι η NEUROPUBLIC έχει πολύ σημαντική τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των υποστηρικτικών πληροφοριακών συστημάτων της ΚΑΠ, ως τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Για τη δουλειά που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Η τεχνογνωσία μας αυτή σε ένα σύνθετο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κανονιστικό πλαίσιο, όπως αυτό της διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων, ιδιαίτερα απαιτητικό και σε όγκο και σε πλήθος χρηστών, αποτέλεσε και αποτελεί για εμάς όχι ένα πεδίο ευκαιριακής αναζήτησης πελατών και συμβάσεων, αλλά αντίθετα κεντρική, στρατηγική μας επιλογή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εφαρμογών, εργαλείων και υπηρεσιών, που αφορούν τον αγροτικό τομέα, εντός και πέρα από το κανονιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ». Αναφερόμενη στις πρόσφατες εξελίξεις, πρόσθεσε: «Οι ενέργειες του Οργανισμού Πληρωμών για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την απλούστευση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, θέτοντας σε λειτουργία τη δυνατότητα να λειτουργούν ταυτόχρονα πολλαπλές εφαρμογές συλλογής ΕΑΕ, όπως ανέφερε προηγουμένως και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνουν τη δυνατότητα στη NEUROPUBLIC να αναπτύξει και να διαθέσει στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και, κατ’ επέκταση, στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, αίτηση που θα λειτουργεί παράλληλα με την υπάρχουσα ΕΑΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει λόγο για μια νέα εποχή και τη χαιρετίζουμε. Είναι αλήθεια, όμως, ότι φτάσαμε σε αυτήν μέσα από έναν περιπετειώδη δρόμο. Ως NEUROPUBLIC, ήμασταν έτοιμοι από το 2022, τότε που είχε αναπτυχθεί το πλαίσιο των πολλαπλών δηλώσεων που τελικά δεν κατέληξε κάπου. Ήμασταν έτοιμοι τότε, είμαστε έτοιμοι και τώρα, το 2023. Αυτό, χάρη πρώτα από όλα στην πολύτιμη συμβολή του δυναμικού της εταιρείας. Θέλω να τους ευχαριστήσω από καρδιάς γι’ αυτό.

Για τη δουλειά που έχουμε κάνει, για να φτάσουμε να είμαστε αξιόπιστοι και να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Να δώσουμε, λοιπόν, τις ευχαριστίες μας στους συνεργάτες μας γιατί σήμερα, σε λίγες μόλις ημέρες, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε αίτηση, την αίτηση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για το 2023».

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι ο περιβαλλοντικός παράγοντας αποτελεί τη σημαντικότερη νέα παράμετρο της νέας ΚΑΠ και η τεχνολογία το σημαντικότερο όπλο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιορισμών και των μεταβολών που επιφέρει στις γεωργικές πρακτικές. «Πλέον, η συνάντηση των εργαλείων της ΚΑΠ με την παραγωγική διαδικασία αποτελεί ανάγκη και προσδιορίζεται ως βασική προτεραιότητα της ΚΑΠ. Είμαστε περήφανοι που διαγνώσαμε αυτή την αναγκαιότητα εδώ και μία δεκαετία και επενδύσαμε στη δημιουργία νέων ευφυών εργαλείων διαχείρισης, όπως το gaiasense, που στοχεύουν τόσο στην εκπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου, όπως για παράδειγμα στην αιρεσιμότητα και τα eco-schemes, αλλά ταυτόχρονα και στην παροχή δεδομένων και συμβουλών στην κατεύθυνση της ορθολογικής χρήσης των εισροών και της προστασίας από κινδύνους», κατέληξε η κα Γαργαλάκου, ευχόμενη «καλή δύναμη και καλή δουλειά».

Ιωάννης Μαυρουδής
«Ο ρόλος της ευφυούς γεωργίας στη νέα εποχή»

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της NEUROPUBLIC, Ιωάννης Μαυρουδής, έκλεισε τον κύκλο των βασικών ομιλητών. Αρχικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση των ΚΥΔ, παρά το στενό χρονικό πλαίσιο της πρόσκλησης στην εκδήλωση.

Σημείωσε ότι οι νέες εξελίξεις ανοίγουν έναν δρόμο που θα επιτρέψει στα ΚΥΔ να διαθέτουν οικονομίες κλίμακος και να προγραμματίζουν καλύτερα τις εργασίες τους για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Και πρόσθεσε: «Ως όμιλος, έχουμε φτιάξει την εφαρμογή ευφυούς γεωργίας gaiasense, αυτό που λέμε “η τεχνολογία στο χωράφι”.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πια ένα δεδομένο στη νέα ΚΑΠ και αυτό μας βρίσκει έτοιμους». Όπως εξήγησε, σε ένα από τα νέα οικολογικά σχήματα ο παραγωγός θα μπορεί να αξιοποιεί μια ψηφιακή εφαρμογή ευφυούς γεωργίας και θα επιδοτείται με ένα ποσό, καθιστώντας τον παραγωγό επιλέξιμο και στις υπόλοιπες υποδράσεις του συγκεκριμένου μέτρου. Όπως διευκρίνισε, το ποσό αυτό θα αποσαφηνιστεί σύντομα με τη σχετική εφαρμοστική. «Έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά, είμαστε έτοιμοι, αλλά θα χρειαστεί πολλή τεχνική υποστήριξη γι’ αυτό το εργαλείο. Ο παραγωγός θα πρέπει να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό και να τον υποστηρίξει κάποιος όταν θα καταχωρίσει τις καλλιεργητικές του δραστηριότητες», πρόσθεσε ο κ. Μαυρουδής, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει όλες οι τεχνικές διεργασίες για να υποστηριχθούν οι παραγωγοί.

Στο τελευταίο σκέλος της εκδήλωσης, όπου οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την ΕΑΕ 2023, ο ίδιος διευκρίνισε ότι το κόστος για το νέο καθεστώς των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα γνωστοποιηθεί άμεσα. Όπως ανέφερε, θα είναι ένα ιδιαίτερα εύλογο κόστος, δεδομένων των αλλαγών που επέρχονται στις δηλώσεις ΕΑΕ και του γεγονότος ότι οι αιτήσεις θα μπορούν να επεξεργαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με την απαραίτητη και διαρκή υποστήριξη.

Ναντίν Τσαούση
«Εντυπωσιακές οι δυνατότητες της ΕΑΕ 2023»

Το νέο περιβάλλον και τις καινούργιες δυνατότητες της ΕΑΕ 2023 της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ παρουσίασε η υπεύθυνη υποστήριξης εφαρμογών ΟΣΔΕ της εταιρείας, Ναντίν Τσαούση.

Αρχικά, σημείωσε ότι ο OΠΕΚΕΠΕ κάνει ένα πρωτοποριακό βήμα, γιατί εναρμονίζεται με τη νέα ΚΑΠ, εξασφαλίζοντας διαλειτουργικότητα με όλα τα συστήματα, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε φορέα να αναπτύσσει υπηρεσίες, να εξυπηρετεί τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς και να αξιοποιεί τα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ, πάντα με βάση τους όρους που θέτει ο Οργανισμός.

Όπως εξήγησε, «αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στον αγροτικό κόσμο μια ΕΑΕ που θα μπορεί να δουλεύεται όλο τον χρόνο. Θα υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε φορέας να φτιάξει περισσότερες υπηρεσίες, οι οποίες απλά θα τροφοδοτούν το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη μορφή των δεδομένων που ζητάει ο Οργανισμός.

Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε κάτι που αποτελούσε επί χρόνια δική σας ανάγκη, πολύ πρακτική ανάγκη, να έχουμε μια ΕΑΕ που να λειτουργεί όλο τον χρόνο. Θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε δεδομένα της αίτησης και να κάνετε οποιαδήποτε επεξεργασία της αίτησης όλη τη χρονιά, με μοναδικό περιορισμό ότι δεν θα στέλνονται αιτήσεις εκτός των ημερομηνιών που έχει θέσει το πλαίσιο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, η εφαρμογή θα είναι λειτουργική συνέχεια. Αυτό θα έχει πολλά οφέλη για τους παραγωγούς και τα ΚΥΔ. Είναι αλλιώς να μπορείτε να κάνετε μια δουλειά από τον Γενάρη, να επεξεργάζεστε τις αιτήσεις όποτε θέλετε εσείς. Δεν θα έχετε πλέον τον βραχνά “έφτασε η τάδε ημερομηνία για να ανοίξει το ΟΣΔΕ”. O ΟΠΕΚΕΠΕ θα υποδέχεται οριστικές αιτήσεις στα χρονοδιαγράμματα που ορίζει».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, η κα Τσαούση, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των ΚΥΔ, ανέφερε: «Εδώ και μήνες έχουμε εισπράξει την αγωνία όλων σας. Έχετε περάσει μια πολύ δύσκολη σεζόν. Ήσασταν στο μέτωπο του “πολέμου” και βγάλατε ένα ΟΣΔΕ 2022 με λίγη βοήθεια από διάφορες πλευρές και με μια εφαρμογή που διαρκώς χτιζόταν την ώρα που εσείς δουλεύατε. Υπήρξαν προβλήματα που αναγνώρισε ο Οργανισμός στις πρόσφατες εκδηλώσεις στη Λαμία και στη Λάρισα. Προσπαθούσαμε να κινηθούμε όλο αυτό το διάστημα και να σας υποστηρίξουμε, θεωρώντας ότι είστε πάντοτε συνεργάτες μας».

Στη συνέχεια, αφού απέδωσε τα εύσημα στη NEUROPUBLIC, η κα Τσαούση σημείωσε ότι η εφαρμογή θα είναι απολύτως λειτουργική στις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά και τη δημοσίευση των απαραίτητων εφαρμοστικών αποφάσεων και των διαδικασιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνεχίζοντας τις διευκρινίσεις της σχετικά με τη νέα μορφή της ΕΑΕ, σημείωσε: «Θα υπάρχουν υπηρεσίες που συνδέονται με τα νέα καθεστώτα και τα μέτρα της νέας ΚΑΠ, τα οποία έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε με την ΚΑΠ για να μη χρησιμοποιείτε διαφορετικές εφαρμογές». Η ίδια συμπλήρωσε ότι στην πορεία της εφαρμογής της ΚΑΠ το σύστημα θα εμπλουτίζεται και θα ενημερώνεται σύμφωνα με τις εξελίξεις που θα προκύπτουν, ενώ θα υπάρχει διαρκής υποστήριξη στα ΚΥΔ από το στελεχιακό δυναμικό της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Τέλος, η κα Τσαούση παρουσίασε ορισμένα σημεία από τη νέα μορφή και τις πολλές νέες δυνατότητες της ΕΑΕ 2023. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δυνατότητα προσδιορισμού επιλεξιμότητας της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, καθώς και σε ένα συμβουλευτικό εργαλείο που θα δείχνει σε ποια eco-schemes θα μπορεί να ενταχθεί ένα αγροτεμάχιο ως επιλέξιμο για ενίσχυση.

Το στέλεχος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έστειλε ένα μήνυμα, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της: «Μπορούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Έχουμε πάρα πολύ καλή τεχνογνωσία να βοηθήσουμε σε αυτό το έργο που τώρα ξεκινάει και θα έχει πολλές απαιτήσεις».

Χρήστος Μπαρλιάς & Γιώργος Κατσούλης
«Νέα αρχή και επιστροφή στην κανονικότητα»

Χρήστος Μπαρλιάς

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους ΚΥΔ, συνεταιριστών και γεωργικών συμβούλων από όλη τη χώρα, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τη Θράκη μέχρι τα Επτάνησα, όπου εκφράστηκαν οι προβληματισμοί, αλλά και οι ελπίδες τους για ένα εν τοις πράγμασι νέο ξεκίνημα για τον αγροτικό κόσμο και τον εγχώριο πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ των τοποθετήσεων των εκπροσώπων του συνεταιριστικού χώρου ξεχώρισαν αυτές του προέδρου του ΣΑΣΟΕΕ και στελέχους της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργου Κατσούλη, και του προέδρου της ΕΑΣ Κορινθίας, Χρήστου Μπαρλιά, με αμφότερους να εκφράζουν την ικανοποίηση του αγροτικού κόσμου για τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ΟΣΔΕ.

Ο κ. Μπαρλιάς ανέφερε ότι η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είναι ο πιο ενημερωμένος φορέας στα θέματα της ΚΑΠ. Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου, σημείωσε: «Είμαστε πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την αίτηση που αφορά την καινούργια προγραμματική περίοδο. Κάνουμε όλοι μια νέα αρχή, πάμε να βοηθήσουμε τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα να μη χάσουμε ούτε σεντς. Πιστεύω και εύχομαι ότι το φετινό εγχείρημα θα αγκαλιαστεί από τα 9 στα 10 ΚΥΔ και τους απλούς παραγωγούς που θα κάνουν τη φετινή αίτηση».

Γιώργος Κατσούλης

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Γιώργος Κατσούλης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στα προβλήματα του περσινού ΟΣΔΕ αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει κανονικότητα για τους παραγωγούς:

«Περίπου πριν από έναν χρόνο, στην κεντρική εκλογική συνέλευση του συνδέσμου μας έφτασε ένα κείμενο με την υπογραφή 270 ΚΥΔ, τα οποία μας εξέφραζαν την ανησυχία τους για το τότε επικείμενο έργο του 2022.

Είχαμε μια έλλειψη δυνατότητας συνεννόησης για τις επικείμενες αλλαγές, ζήσατε όλοι τις καθυστερήσεις του. Θα μιλήσω για τον απλό αγροτικό κόσμο, ο οποίος μας εκδήλωνε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ανησυχία του.

Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να προσθέτουμε προβλήματα που να ενισχύουν την καχυποψία των παραγωγών, που είχαν όλα τα προβλήματα με την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις ανατιμήσεις. Το περιγράφω όλο αυτό για να πω ότι η πλειονότητα αναζητά την κανονικότητα. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια δυνατότητα κανονικότητας. Δηλαδή, να γνωρίζουμε από το άλφα ως το ωμέγα, πώς μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να παίζει ημερολογιακά με τα θέματα, είτε της κατάθεσης της προκαταβολής, είτε της ολικής εξόφλησης και να μην έχουμε την εικόνα του ποσού που δικαιούται ο κάθε δικαιούχος. Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται ως μια δυνατότητα αλλαγής πλεύσης».