Με gaiasense η παραγωγή πατάτας των McDonald’s

Αξιοποίηση της ελληνικής καινοτομίας από τον Πολωνό προμηθευτή της μεγάλης αλυσίδας ταχυφαγείων

patates-McDonalds

Η αλυσίδα εστιατορίων ταχείας εστίασης με παγκόσμια λειτουργία, η McDonald’s, είναι μία εκ των εταιρειών που ζητούν πλέον από τους προμηθευτές τους προϊόντα που έχουν παραχθεί με βιώσιμο τρόπο και περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον. Τέτοιου είδους απαιτήσεις οδηγούν τους παραγωγούς και τις βιομηχανίες στον τομέα της αγροδιατροφής στη λήψη μέτρων που θα τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν όχι μόνο στις ανάγκες της αγοράς, αλλά και στις νέες απαιτήσεις που προβλέπει η νέα ΚΑΠ.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει στραφεί η πολυεθνική εταιρεία καλλιέργειας, τυποποίησης και εμπορίας επεξεργασμένης πατάτας Farm Frites Poland Dwa. Στο βόρειο τμήμα της Πολωνίας, στην πόλη Lebork, η εταιρεία λειτουργεί εργοστάσιο πατάτας, ενώ διαχειρίζεται και ένα αγρόκτημα στο οποίο παράγεται το 10% των αναγκών πατάτας του εργοστασίου. O Gerhard Meiborg, επικεφαλής του αγροκτήματος από το 2002, εξηγεί στην «ΥΧ» τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να εφαρμόσουν τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις.

«Ο κύριος πελάτης μας, η εταιρεία Mc Donald’s, έχει όλο και περισσότερες απαιτήσεις για την καλλιέργεια πατάτας με πιο βιώσιμο τρόπο. Η ευφυής γεωργία θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου», αναφέρει ο ίδιος.

 

Ψηφιοποίηση του αγροκτήματος

Στο αγρόκτημα της εταιρείας, κατά την αμειψισπορά, εκτός από τις πατάτες καλλιεργούνται χειμερινό σιτάρι και ελαιοκράμβη.

Όπως αναφέρει ο κ. Meiborg, «είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ευφυής γεωργία. Πριν ξεκινήσουμε με την εφαρμογή της, είχαμε συγκεντρώσει πολλά δεδομένα από το χωράφι (π.χ. δείγματα εδάφους). Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η ‘‘μετάφραση’’ όλων των δεδομένων σε αξιόπιστη και χρήσιμη συμβουλή. Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν ενδιαφέρουσες λύσεις στον τομέα αυτών».

Η εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιεί τεχνολογικά συστήματα στην εκμετάλλευσή της που βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά και στην παραγωγή καλύτερων προϊόντων. Επίσης, χάρη στη συμμετοχή τους στη δράση «Data-driven potato production», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος IoF2020, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας σε ποικίλες καλλιέργειες πολλών διαφορετικών χωρών, έχει γίνει εγκατάσταση τριών σταθμών του συστήματος gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις πατάτας της εταιρείας σε έκταση 800 στρεμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την πρώτη καλλιεργητική περίοδο, ολοκληρώθηκε η καταγραφή αγροπεριβαλλοντικών δεδομένων από το χωράφι, ενώ από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 θα αρχίσει και η παροχή συμβουλών, με στόχο τη βελτιστοποίηση των εισροών (άρδευση, φυτοπροστασία και λίπανση).

Όπως αναφέρει ο κ. Meiborg, «ήδη από το 2004, χρησιμοποιούμε ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων, που παρέχει συμβουλές με βάση τις εισροές για τον ψεκασμό κατά των ασθενειών, όπως ο περονόσπορος και η αλτερνάρνια στις πατάτες. Επίσης, για τον προσδιορισμό του σωστού χρόνου άρδευσης και της απαιτούμενης ποσότητας νερού χρησιμοποιούμε ανιχνευτές υγρασίας εδάφους.

Εκτός από τα παραπάνω, γίνεται χρήση ενός συστήματος διαχείρισης του μηχανικού στόλου. Με αυτό το εργαλείο, αναλύουμε, μεταξύ άλλων, και την κατανάλωση καυσίμου των ελκυστήρων. Οι διορθωτικές ενέργειες οδήγησαν στην εξοικονόμηση καυσίμων έως και 8%. Τον τελευταίο καιρό, χρησιμοποιούμε εικόνες από δορυφόρους και drones για τη διαχείριση των καλλιεργειών». Εκτός από τη μείωση του κόστους παραγωγής, που επετεύχθη, ο κ. Meiborg θεωρεί ότι η ευφυής γεωργία μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο παραγωγής μειώνοντας τις χρησιμοποιούμενες εισροές. «Εκτός από τη μείωση του κόστους, είναι επίσης πιθανό να επιτευχθεί ένα προϊόν καλύτερης ποιότητας, για το οποίο μπορεί να καταβληθεί καλύτερη τιμή, αλλά και να αυξηθεί η διατηρησιμότητα κατά την αποθήκευσή του».

Επιδεικτικό αγρόκτημα

Το πρόγραμμα IoF 2020 και το gaiasense, όπως αναφέρει ο κ. Meiborg, τους δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσουν τα πιο σύγχρονα συστήματα ευφυούς γεωργίας.

«Ταυτόχρονα, θέλουμε να συμβάλουμε στη διάδοση της ευφυούς γεωργίας και στους αγρότες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, καθώς οι Πολωνοί αγρότες είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, αρκεί να είναι πεπεισμένοι ότι θα τους βοηθήσουν στην κερδοφορία της εκμετάλλευσής τους. Για αυτόν τον λόγο, η εκμετάλλευσή μας μπορεί να λειτουργήσει ως επιδεικτικό αγρόκτημα για τους αγρότες, ώστε να δουν τις εφαρμοζόμενες τεχνικές και τεχνολογίες».