Oper8: Αυτόνομα ρομποτικά συστήματα ενάντια στα ζιζάνια

11/07/2024
4' διάβασμα
oper8-aftonoma-robotika-systimata-enantia-sta-zizania-326176

Πρόσβαση σε εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης ζιζανίων στις καλλιέργειες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι Έλληνες αγρότες, τη στιγμή που η νέα ΚΑΠ θέτει στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος. Το ευρωπαϊκό έργο Oper8 συγκεντρώνει τις εναλλακτικές αυτές μεθόδους και τις καθιστά διαθέσιμες στους αγρότες, μέσω ενός ψηφιακού αποθετηρίου.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναλάβει τον συντονισμό του έργου, αλλά και την ανάπτυξη του ψηφιακού αποθετηρίου. Το έργο βασίζεται στην εμπειρία οκτώ Επιχειρησιακών Ομάδων (EΟ) σε επτά χώρες, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας, της ανταλλαγής γνώσεων και της καινοτομίας. Για τον σκοπό αυτόν, πραγματοποιήθηκαν τρία διαδικτυακά σεμινάρια κατά το πρώτο μισό της διάρκειας του έργου.

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» οι Όλγα Κριεζή (υπεύθυνη έργου) και Πέννυ Ζαφειράκη, «το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2023 και επικεντρώθηκε στην ηλεκτρική καταπολέμηση ζιζανίων ως εναλλακτική λύση ελέγχου ζιζανίων. Στόχος αυτής της εκδήλωσης ήταν να μοιραστεί το έργο των εμπειρογνωμόνων για την ηλεκτρική καταπολέμηση ζιζανίων με ένα ευρύ ακροατήριο, που αποτελείται από την ομάδα ειδικών και τους εταίρους του Oper8, τους φορείς του οικοσυστήματος AKIS και τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπληρωματικά προς τις εκδηλώσεις επίδειξης στο χωράφι και τα τοπικά εργαστήρια». Και συνεχίζουν: «Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν τη χρήση και τις προκλήσεις της ηλεκτρικής καταπολέμησης ζιζανίων σε βοσκοτόπια, οπωροφόρα δέντρα και αμπελώνες, την ανάπτυξη μηχανημάτων ηλεκτρικής καταπολέμησης ζιζανίων και την παρουσίαση αποτελεσμάτων δοκιμών».

 

Καινοτομίες στη χρήση των συγκαλλιεργειών

Το δεύτερο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, περιλάμβανε την εξέταση των αναγκών, των κενών και των εμποδίων που σχετίζονται με τη χρήση των καλλιεργειών κάλυψης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως εξηγούν οι ίδιες, «το διαδικτυακό σεμινάριο ασχολήθηκε, επίσης, με γεωπονικές στρατηγικές για την εισαγωγή συγκαλλιέργειας σε αροτραίες καλλιέργειες και οπωροκηπευτικών, καθώς και με τον ρόλο της ποικιλότητας και της συμπληρωματικότητας της συγκαλλιέργειας στη διαχείριση ζιζανίων. Εκτός από τα παραπάνω, ασχολήθηκε επίσης με τις γεωπονικές στρατηγικές για την εισαγωγή των συγκαλλιεργειών σε αμπελουργικά συστήματα, τα μηχανήματα για τη διαχείριση των συγκαλλιεργειών (που εφαρμόζονται σε όλες τις καλλιέργειες), καθώς και τις πρακτικές εμπειρίες και τις καινοτομίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τη χρήση των συγκαλλιεργειών σε διάφορες περιοχές της ΕΕ».

 

Κερδίζει έδαφος η λύση των ρομπότ

Το τρίτο σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2024, με τίτλο «Ρομπότ: Μια ισχυρή εναλλακτική λύση για τον έλεγχο ζιζανίων;», εξέτασε την καινοτόμο χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στη γεωργική διαχείριση ζιζανίων.

«Το διαδικτυακό σεμινάριο επικεντρώθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα της ρομποτικής καταπολέμησης ζιζανίων. Η πρόοδος αυτή έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων που μπορούν να εντοπίζουν και να εξαλείφουν ζιζάνια ή να απομακρύνουν ζιζάνια γύρω από μια εντοπισμένη σειρά καλλιεργειών, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας την ανάγκη για χημικά ζιζανιοκτόνα», επισημαίνουν οι κ.κ. Κριεζή και Ζαφειράκη.

Επιπλέον, οι ίδιες προσθέτουν ότι «στο σεμινάριο επισημάνθηκαν τα οικολογικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής καταπολέμησης ζιζανίων, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της χρήσης χημικών και της διατάραξης του εδάφους, καθώς και της μακροπρόθεσμης σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας λόγω της μείωσης του κόστους εργασίας και των εισροών. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν περιπτωσιολογικές μελέτες και παρουσιάσεις επιτυχημένων εφαρμογών της χρήσης ρομπότ σε διάφορες καλλιέργειες και συστήματα καλλιέργειας».

Το ψηφιακό αποθετήριο με τις παραπάνω εναλλακτικές είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: inventory.oper-8.eu/en.