Τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά «απογειώνουν» τις εξαγωγές σε Κ. Μακεδονία και Θεσσαλία

Τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά «απογειώνουν» τις εξαγωγές σε Κ. Μακεδονία και Θεσσαλία
-Διαφήμιση-

Για τις περιοχές της Ελλάδας που αναδεικνύονται σε “πρωταθλήτριες” των εξαγωγών, για την ελληνική περιφέρεια των ρεκόρ και τα τυροκομικά-πρωταγωνιστές που σηκώνουν στους ώμους τους μια ολόκληρη περιοχή της χώρας, μίλησε μεταξύ άλλων στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” o Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), επικαλούμενος και τα στοιχεία μελέτης του φορέα, με τίτλο “Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και νομό”. Η μελέτη “ακτινογραφεί” τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τα έτη 2013-2017 σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση τους στον τομέα των εξαγωγών, αναδεικνύοντας και τις μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της πενταετίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία η καλύτερη εξαγωγική επίδοση

“Είμαστε σχεδόν δύο μονάδες παραπάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας κάτι που σημαίνει πως πρόκειται για μια αρκετά εξαγωγική και εξωστρεφή περιφέρεια” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Χασάπης, που ανίχνευσε ως πηγή της εξέλιξης κύρια την γαλακτοκομία. “(Η επίδοση) έχει εξήγηση, καθώς αυτό συμβαίνει γιατί στην ΠΚΜ βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι της γαλακτοκομικής παραγωγής, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κομμάτι του αγελαδοτροφικού τομέα βρίσκεται στην ΠΚΜ, ενώ επιπλέον υπάρχει στη συγκεκριμένη περιφέρεια μεγάλο κομμάτι τις πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής” σημειώνει.

Διπλάσιες από τις εισαγωγές οι εξαγωγές της Θεσσαλίας, με αιχμή του δόρατος τα τυροκομικά

Ένα άλλο παράδειγμα που ξεχωρίζει μέσα από τους δείκτες είναι, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, αυτό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία “έχει εξαιρετικούς δείκτες”. Ο κ.Χασάπης εξηγεί πως η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει μεγαλύτερες εξαγωγές από ό,τι εισαγωγές και μάλιστα ο επονομαζόμενος δείκτης επικάλυψης είναι 200%.

“Αυτό σημαίνει σχεδόν διπλάσιες εξαγωγές από εισαγωγές. Από τις εξαγωγές σχεδόν το 50% αφορά τρόφιμα ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των τροφίμων είναι γαλακτοκομικά και σε μια ακόμη πιο βαθιά ανάλυση θα δούμε πως μιλάμε για τυροκομικά” σημειώνει. Στοιχεία χρήσιμα για τους σχεδιασμούς των Περιφερειών και τις Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας όπως λέει.

“Από αυτό μπορεί κανείς να βγάλει στρατηγική σε ότι αφορά π.χ το πόσο μια περιφέρεια πρέπει να επικεντρωθεί σε κάτι. Είναι δε και ένα εργαλείο για τις περιφέρειες καθώς κάποιες αυτές π.χ θα κάνουν αποστολές στο εξωτερικό και θα συμμετέχουν σε εκθέσεις”, εξηγεί.

-Διαφήμιση-