Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: «Χρυσά» τυριά που αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς

Στα τυριά που αντιπροσωπεύουν σύγχρονες τάσεις της αγοράς και ανταποκρίνονται στην αυξημένη ζήτηση για προϊόντα από ελληνικό γίδινο γάλα εστιάζει η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, δίνοντας μεγάλη σημασία στη διδασκαλία των μαθητών της στη μεταποίηση του συγκεκριμένου γάλακτος.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να λάβει δύο χρυσά βραβεία για τα τυροκομικά προϊόντα «ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ» και «ΤΥΡΙ ΣΧΑΡΑΣ», στην 3η Αξιολόγηση Ελληνικών Τυριών που διοργάνωσαν τον Δεκέμβριο του 2020, το περιοδικό Dairy News και η εκδοτική εταιρεία O.Mind Creatives.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Αλεξάνδρα Μέγα, «αποτελεί πια γεγονός η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα από ελληνικό γίδινο γάλα και σωστά, εφόσον τα ζώα των αυτόχθονων φυλών εκτρέφονται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαιθρο και το γάλα αυτό διαθέτει ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Για τον λόγο αυτόν, δίνουμε μεγάλη σημασία στη διδασκαλία της μεταποίησης του γίδινου γάλακτος προς μια μεγάλη ποικιλία τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να βαθμολογηθεί με άριστα το «ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ» μας, δηλαδή ένα λευκό τυρί άλμης από 100% γίδινο γάλα.

Το δεύτερο προϊόν που αξιολογήθηκε επίσης με άριστα ήταν το «ΤΥΡΙ ΣΧΑΡΑΣ». Ένα ημίσκληρο τυρί από πρόβειο γάλα που συνιστάται, πριν από την κατανάλωση, να υποστεί ολιγόλεπτη θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία. Το επιλέξαμε, διότι η κατηγορία των τυριών αυτών παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα τυριά αυτά μπορούν να ενταχθούν σε διάφορες συνταγές μαγειρικής και, επίσης, η προσθήκη διάφορων βοτάνων ή καρυκευμάτων επιτρέπει στον τυροκόμο να αυξήσει την ποικιλία στα προϊόντα του.

Λόγοι συμμετοχής

Οι λόγοι για τους οποίους έλαβε μέρος η σχολή στη διοργάνωση είναι, όπως εξηγεί η κα Μέγα, «για να προβάλουμε τη δουλειά που γίνεται στη Γαλακτοκομική Σχολή, για να εξοικειώνονται οι μαθητές μας με δράσεις προβολής και εξωστρέφειας και για να αναδείξουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα που αντιπροσωπεύουν σύγχρονες τάσεις της αγοράς».

Τα τυριά που βραβεύτηκαν παράχθηκαν στο τυροκομείο της Σχολής, κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, από τους ίδιους τους μαθητές με την καθοδήγηση και την επίβλεψη των διδασκόντων τους. Τα προϊόντα που παράγονται καθημερινά δεν διατίθενται στο εμπόριο, καταναλώνονται από τους μαθητές στο εστιατόριο της Σχολής και διατίθενται σε απόρους μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, αλλά και άλλων κυρίως τοπικών φορέων, που υποστηρίζουν φιλανθρωπικές δράσεις.