Γαλακτοκομικός τομέας ΗΠΑ: Πώς οι άστοχες πολιτικές δεκαετιών ευνόησαν την αγροβιομηχανία εις βάρος των μικρότερων εκμεταλλεύσεων

Παραπάνω από δύο δεκαετίες εσφαλμένων πολιτικών για τον γαλακτοκομικό τομέα των ΗΠΑ, οι οποίες επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην τόνωση της παραγωγής γάλακτος και των εξαγωγικών αγορών, έχουν βλάψει σχεδόν ανεπανόρθωτα τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και το περιβάλλον. Παράλληλα, κλείνουν το μάτι στις μεγάλες επιχειρήσεις της αγροβιομηχανίας και στους εταιρικούς λομπίστες, οι οποίοι είναι οι μόνοι που πλουτίζουν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Από το μιλένιουμ και ύστερα, η μέση αμερικανική γαλακτοκομική εκμετάλλευση έχει κλείσει τον ισολογισμό της με κέρδη μόνο σε δύο χρονιές (2007 και 2014), παρά την αύξηση της παραγωγής γάλακτος κατά σχεδόν 40%, όπως αναφέρει η ανάλυση του αμερικανικού περιβαλλοντικού συνασπισμού Food and Water Watch (FWW), που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian. Όπως γίνεται αντιληπτό, το περισσότερο γάλα δεν μεταφράστηκε σε μεγαλύτερα κέρδη για τους πιο πολλούς γαλακτοπαραγωγούς –ή φθηνότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές–, καθότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, ενώ οι τιμές του γάλακτος έχουν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου οι εξαγωγείς των ΗΠΑ να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών των ΗΠΑ οκταπλασιάστηκαν (σ.σ. μια άνοδος μεγαλύτερη από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο προϊόν), κάτι που συνέπεσε με την ταχεία τάση συγκέντρωσης σε ολόκληρο τον κλάδο, σύμφωνα με την έκθεση του FWW.

Το Συμβούλιο Εξαγωγών Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ (USDEC) ισχυρίζεται ότι η άνθηση των εξαγωγών βοήθησε τις εκμεταλλεύσεις όλων των μεγεθών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τα 2/3 των οικογενειακών μονάδων έκλεισαν από το 1997 έως το 2017, καθώς οι μονάδες βιομηχανικής κλίμακας, οι μεγάλοι εξαγωγείς και ολιγάριθμοι ισχυροί συνεταιρισμοί κυριάρχησαν.

Τα γαλακτοκομικά μονοπώλια συνιστούν κακά νέα και για το κλίμα. Παρότι ο αριθμός των αγελάδων παραμένει σταθερός, οι εκπομπές μεθανίου του γαλακτοκομικού τομέα που θερμαίνουν τον πλανήτη έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 1990, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οι εργοστασιακές φάρμες διαχειρίζονται τα απόβλητα, σύμφωνα με την έκθεση του FWW.

Ο συνασπισμός προειδοποιεί για έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο η οικονομική δυσπραγία, που προκαλείται από τις χαμηλές και ασταθείς τιμές του γάλακτος, οδηγεί τους αγρότες που διευθύνουν οικογενειακές εκμεταλλεύσεις να «διογκώσουν τις επιχειρήσεις τους ή να αποχωρήσουν από τον κλάδο». Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος για πολλές συνηθισμένες εκμεταλλεύσεις να επιβιώσουν είναι να επεκτείνουν τα κοπάδια τους και τις εργοστασιακές τους εκμεταλλεύσεις, αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα του αέρα και του νερού, ή να πουλήσουν σε μεγάλα γαλακτοκομεία, που πράττουν το ίδιο.