Βολές ενάντια στην πρόσφατα συναφθείσα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Χιλής εξαπέλυσαν οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι, κατηγορώντας την ότι θα επιτρέψει στη Χιλή να εμπορεύεται με την ΕΕ χωρίς να χρειάζεται να σέβεται τα ίδια πρότυπα που δεσμεύουν τα κράτη-μέλη. Η συμφωνία προβλέπει ελάττωση των περισσότερων εμπορικών δασμών μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ΕΕ και η Χιλή συμφώνησαν σε μια νέα «προηγμένη συμφωνία-πλαίσιο νέας γενιάς», 20 χρόνια μετά την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας σύνδεσης (σ.σ. το 2002). H συμφωνία καλύπτει κυρίως τις εισαγωγές πρώτων υλών, ενώ περιλαμβάνει επίσης και το κρέας.

«Όπως πάντα, η πρωτογενής παραγωγή και οι πιο ευαίσθητοι κλάδοι της ήταν το σημείο αναφοράς των πρόσφατων διαπραγματεύσεων. Οι παραχωρήσεις συσσωρεύονται η μία μετά την άλλη μέσα από κάθε συμφωνία», ανακοίνωσε το βασικό συνδικάτο αγροτών της Γαλλίας, η FNSEA.

Όσον αφορά τον όγκο, οι εξαγωγές της Χιλής στη Γαλλία θα μπορούσαν να φτάσουν τους 9.000 τόνους ετησίως για το χοιρινό κρέας, τους 4.000 τόνους για το πρόβειο κρέας και τους 2.000 τόνους για το βόειο κρέας. Το κοτόπουλο θα αυξηθεί από 18.000 τόνους σε σχεδόν 40.000 ετησίως, διασφαλίζοντας ότι η Γαλλία θα λάβει επιπλέον 45 εκατομμύρια κοτόπουλα.

«Από τη μία πλευρά, επιβάλλουμε κανονισμούς και αυξάνουμε τους περιορισμούς στην παραγωγή για να ενισχύσουμε την καλή διαβίωση των ζώων. Από την άλλη, η Ευρώπη υπογράφει συμφωνίες που προσελκύουν προϊόντα που δεν σέβονται τους ίδιους κανόνες με τους δικούς μας», δήλωσε στη Euractiv ο Yann Nedelec, επικεφαλής του διεπαγγελματικού φορέα της γαλλικής πτηνοτροφικής βιομηχανίας ANVOL.