Γαλλία: Οι αγρότες ρίχνουν μήλα στους δρόμους ζητώντας δίκαιες τιμές παραγωγού

Μια αύξηση της τιμής κατά 20 λεπτά/κιλό είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ο «θάνατος» των οπωρώνων τους

Φορτία μήλων πέταξαν στους δρόμους της Γαλλίας –έξω από κέντρα διανομής και σούπερ μάρκετ– οι παραγωγοί της χώρας, στο πλαίσιο αγροτικών κινητοποιήσεων μέσω των οποίων ζητούν πιο δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους.

Οι εμπλεκόμενοι αγρότες κηπευτικών έχουν προειδοποιήσει για τον «θάνατο των οπωρώνων και των παραγωγών τους», εάν δεν οικοδομηθεί μια μόνιμη συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκά μέσα, οι αγρότες φαίνεται ότι επιμένουν σε μια αύξηση της τιμής παραγωγού στα μήλα κατά 20 λεπτά ανά κιλό, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν βιώσιμοι, όμως σε αυτό θα πρέπει να συναινέσουν και οι λιανοπωλητές.

Ο Lespagnol Arnaud, πρόεδρος της γαλλικής αγροτικής ένωσης FNSEA du Cher, δημοσίευσε φωτογραφίες από τις αγροτικές διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι παραγωγοί φρούτων «απαιτούν» μια δίκαιη τιμή για τα μήλα τους από τα γαλλικά σούπερ μάρκετ και τους διανομείς και προειδοποίησε ότι εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, οι αγρότες θα αναγκαστούν να ξεριζώσουν τις μηλιές τους.

Ο Arnaud μοιράστηκε, επίσης, μια ενημέρωση ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ των λιανοπωλητών και των αγροτών οπωροκηπευτικών και ότι έχει προταθεί ένας «οδικός χάρτης» για τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.