Οι Γάλλοι αγρότες χαιρετίζουν το νέο σχέδιο για τους αδήλωτους μετανάστες εργαζόμενους

Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των Γάλλων αγροτών χαιρέτισε τα σχέδια περί δημιουργίας μιας ειδικής άδειας παραμονής για εργαζόμενους σε κλάδους που υποφέρουν από ελλείψεις εργατικού δυναμικού. «Πιστεύουμε ότι είναι καλή ιδέα να απλοποιήσουμε τη γραφειοκρατία, διατηρώντας παράλληλα υπό έλεγχο τη μετανάστευση», δήλωσε ο Jerome Volle, πρόεδρος της Επιτροπής Θέσεων Εργασίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Γαλλίας (FNSEA).

Εάν οι άδειες εγκριθούν ως μέρος του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, θα αφορούν μετανάστες που ήδη εργάζονται παράνομα σε βιομηχανίες που δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι κατασκευές, η εστίαση και ενδεχομένως ο αγροτικός τομέας. Υπάρχουν ελλείψεις 80.000 έως 100.000 εργατών στον αγροτικό κλάδο, κυρίως εποχικοί εργάτες, σύμφωνα με τον κ. Volle.

«Θα θέλαμε οι άδειες παραμονής να συνδέονται με τον εργοδότη, για να αποφευχθεί η χορήγηση πράσινων καρτών σε άτομα που στη συνέχεια θα μπορούν να εγκαταλείψουν την εταιρεία», είπε, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη στρατηγική θα μπορούσε να λύσει μερικώς το πρόβλημα των ελλείψεων.