Εν μέσω του τέταρτου φετινού κύματος καύσωνα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας η Γαλλία, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί στα χρονικά. Πολλά αποστραγγισμένα χωριά παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, ενώ οι αγρότες προειδοποιούν για διαφαινόμενη έλλειψη γάλακτος τον χειμώνα.

Το γραφείο της Γαλλίδας πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν έχει εγκαινιάσει μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση της ξηρασίας που έχει αναγκάσει πολλές κατοικημένες περιοχές της υπαίθρου να βασίζονται σε παραδόσεις νερού με φορτηγά, έχει ωθήσει την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας EDF να περιορίσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και έχει καταπονήσει σοβαρά τις καλλιέργειες. Μεταξύ άλλων, σε ισχύ έχουν τεθεί περιορισμοί σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Γαλλία για την εξοικονόμηση νερού, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων άρδευσης σε πολλά μέρη.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τη χειρότερη ξηρασία από τότε που ξεκίνησαν οι επίσημες καταγραφές (σ.σ. 1958) και ότι οι συνθήκες αναμένεται να συνεχίσουν να επιδεινώνονται τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα. Κατά μέσον όρο, λιγότερο από 1 εκατοστό βροχής έπεσε στη Γαλλία τον Ιούλιο. Η συγκομιδή καλαμποκιού αναμένεται να είναι 18,5% χαμηλότερη φέτος σε σύγκριση με το 2021, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας, τη στιγμή που η Ευρώπη πλήττεται από υψηλότερες τιμές τροφίμων ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων από το κανονικό εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η έλλειψη ζωοτροφών λόγω της ξηρασίας μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη γάλακτος τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Γαλλίας (FNSEA).

www.euractiv.com