Η Γαλλία απαγορεύει 36 προϊόντα γλυφοσάτης

Συνολικά, 36 προϊόντα με βάση τη γλυφοσάτη θα απαγορευτούν στη Γαλλία από το τέλος του 2020, ανακοίνωσε η γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας (ANSES).

Την προηγούμενη εβδομάδα, η γαλλική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από τη γαλλική αγορά τις άδειες για 36 από τα 69 προϊόντα που περιέχουν γλυφοσάτη. Η ANSES ανέφερε ότι τα 36 αυτά προϊόντα αντιπροσώπευαν σχεδόν τα 3/4 της ποσότητας των προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη και πωλήθηκαν στη Γαλλία για γεωργικές και μη γεωργικές χρήσεις το 2018.

Η γαλλική υπηρεσία δήλωσε ότι οι παρασκευάστριες εταιρείες δεν προσκόμισαν ικανοποιητικά στοιχεία που σχετίζονται με πιθανή τοξικότητα των προϊόντων τους. «Μόνο τα προϊόντα με βάση τη γλυφοσάτη που πληρούν τα κριτήρια αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που ορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αξιώσεις χρήσης και που δεν μπορούν να αντικατασταθούν ικανοποιητικά θα έχουν τελικά πρόσβαση στη γαλλική αγορά», ανέφερε στο δελτίο Τύπου.

Όσον αφορά τις εταιρείες που επλήγησαν από την απόφαση, όλες τους εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και παραπέμπουν σε παλαιότερα θετικά συμπεράσματα που είχαν βγάλει δημόσιοι φορείς. Η Γαλλία είναι μία από τις πιο ισχυρές φωνές μεταξύ των χωρών της ΕΕ που ζητούν την απαγόρευση της γλυφοσάτης. Η χρήση της σε δημόσιους χώρους απαγορεύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και η πώλησή της στο ευρύ κοινό από τις αρχές του 2019.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει δεσμευτεί για την επιβολή απαγόρευσης της δραστικής ουσίας στον γεωργικό τομέα μέχρι το 2021.