Γαλλία: Δημιουργία αγροτικού επενδυτικού ταμείου, ύψους 500 εκατ. ευρώ

Ένα ταμείο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και της βιομηχανίας τροφίμων θέτει σε εφαρμογή η Γαλλία, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τους αγρότες από τα αυξανόμενα κόστη και να ενισχύσει την επισιτιστική κυριαρχία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ταμείο, το οποίο περιλαμβάνει 200 εκατ. ευρώ σε κρατικά κονδύλια, θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενισχυθούν και να επενδύσουν σε προσπάθειες αυτοματοποίησης και απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η κυβέρνηση θα βοηθήσει, επίσης, τις επιχειρήσεις να εξάγουν σε νέες αγορές και θα τους επιτρέψει να αναβάλουν τις καταβολές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. «Η γαλλική βιομηχανία αγροδιατροφής αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την επισιτιστική κυριαρχία της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Μαρκ Φεσνό.

«Το σχέδιο θα της επιτρέψει να κινηθεί αποτελεσματικότερα προς μια αλυσίδα εφοδιασμού που θα είναι περισσότερο απαλλαγμένη από τις ανθρακούχες εκπομπές και πιο προσοδοφόρα για τους αγρότες».

Η δημιουργία του ταμείου έρχεται λίγες ημέρες αφότου το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει φέτος 200 εκατ. ευρώ στην τοπική παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Το τελευταίο έργο στοχεύει στη βελτίωση της καινοτομίας, στην προστασία των καλλιεργειών και στον εκσυγχρονισμό των θερμοκηπίων.

Αυτήν τη στιγμή, περίπου τα μισά από τα φρούτα και τα λαχανικά της χώρας εισάγονται, σύμφωνα με το υπουργείο.