Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα σχέδια για το μεγαλύτερο χερσαίο εκτροφείο σολομού στην Ευρώπη. Το γαλλικό έργο, το οποίο προορίζεται για τη Le Verdon-sur-Mer της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, τέθηκε επί τάπητος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η Επιτροπή Αναφορών (PETI) διεξήγαγε ακρόαση εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων ΜΚΟ στις 23 Μαρτίου.

Όμως, η ακτιβίστρια Esther Dufaur, εκπρόσωπος της συλλογικότητας Eaux Secours Agissons, τονίζει ότι το έργο στις εκβολές της περιφέρειας Ζιρόντ αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ. «Πρόκειται για ένα παράλογο και δυσανάλογο έργο που θα περιλαμβάνει υφιστάμενες και μελλοντικές παραβιάσεις 18 ευρωπαϊκών οδηγιών από το γαλλικό κράτος, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για τους οικοτόπους, τα πτηνά, τα ύδατα και τα νιτρικά», δήλωσε η ίδια.

Το έργο, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, με επικεφαλής την πολυεθνική Pure Salmon, ενδέχεται να ξεκινήσει να υλοποιείται ήδη από το 2024 και προορίζεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο βιομηχανικό ιχθυοτροφείο στην Ευρώπη, με στόχο την παραγωγή περίπου 10.000 τόνων ετησίως. Σε αντίθεση με τα ψάρια που ήδη εκτρέφονται στη Νορμανδία, το μελλοντικό εκτροφείο στη Le Verdon-sur-Mer θα εκτρέφει τον σολομό στη στεριά, μέσα σε τεράστιες λεκάνες που θα τροφοδοτούνται από υπόγεια ύδατα.

Ωστόσο, οι πολέμιοι του έργου προειδοποιούν εδώ και μήνες για τους κινδύνους αυτού του είδους παραγωγής που προκαλούνται από τη γεωγραφική του θέση και την τεράστια ποσότητα σολομού που θα παραχθεί.

Αυτοί περιλαμβάνουν τη ρύπανση των εκβολών της Ζιρόντ, δηλαδή της ευρύτερης εκβολής ποταμών της Ευρώπης, οι οποίες περιβάλλονται από περιοχές που προστατεύονται από εθνικούς νόμους ή οδηγίες της ΕΕ λόγω των πλούσιων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της. «Εάν το εκτροφείο περιοριζόταν αποκλειστικά στη βιομηχανική περιοχή, θα ήταν μια χαρά. Ωστόσο, το έργο θα επηρεάσει τις προστατευόμενες περιοχές και θα μολύνει τις εκβολές. Αυτό θα υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες χρηματοδότησης για την προστασία τους», δήλωσε η Dufaur στη EURACTIV Γαλλίας.