Γαλλία: Εντείνονται οι έλεγχοι στις εισαγωγές μετά τον εντοπισμό γενετικώς τροποποιημένης ελαιοκράμβης εντός ΕΕ

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν πριν από μερικές μέρες ότι ζήτησαν από την εταιρεία επεξεργασίας ελαιούχων σπόρων Saipol να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες χειρισμού των εισαγωγών της, μετά τον εντοπισμό απαγορευμένης -για καλλιέργεια στην ΕΕ- γενετικά τροποποιημένης ελαιοκράμβης, η οποία βρέθηκε να αναπτύσσεται στο φυσικό περιβάλλον, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters.

Η γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη εντοπίστηκε από την οργάνωση Inf’OGM να αναπτύσσονται κατά μήκος ενός δρόμου που συνδέει έναν τερματικό σταθμό λιμένα με μια εγκατάσταση σύνθλιψης της Saipol στη Ρουέν της Βόρειας Γαλλίας όπως ανέφερε η γαλλική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια (ANSES).

Η ANSES ζήτησε από τη Saipol να βελτιώσει την πρόληψη της διαρροής σιτηρών από φορτηγά, αυξάνοντας την παρακολούθηση της άγριας χλωρίδας σε μια εκτεταμένη λιμενική ζώνη, καθησυχάζοντας ότι ο κίνδυνος επιμόλυνσης της τοπικής γεωργικής γης είναι ελάχιστος.

Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, εισάγουν μεγάλους όγκους γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων ποικιλιών ελαιοκράμβης, σόγιας και καλαμποκιού, ιδίως για τη σίτιση των ζώων. Ωστόσο, η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών είναι σπάνια λόγω της σθεναρής αντίστασης της ΕΕ και των πολιτών της σε αυτές, και έτσι κανένας σπόρος γενετικά τροποποιημένης ελαιοκράμβης δεν έχει εγκριθεί για καλλιέργεια.

Οι εισαγωγές γενετικά τροποποιημένης ελαιοκράμβης, η οποία χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή καυσίμου βιοντίζελ, προέρχονται κυρίως από τον Καναδά και την Αυστραλία για να συμπληρώσουν την προμήθεια μη ΓΤ της Ευρώπης.