Γαλλία: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το διάταγμα για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα

Το επίμαχο νομοθέτημα είχε εγείρει την οργή της βιομηχανίας τροφίμων

Στον «αέρα» βρίσκεται το διάταγμα της Γαλλίας που απαιτεί την επισήμανση της χώρας προέλευσης στο γάλα που χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μεταποιημένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων του τυριού και του γιαουρτιού, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όταν η γαλλική κυβέρνηση προχωρούσε στη θέσπιση του επίμαχου διατάγµατος το 2016, η μεγάλη γαλακτοκομική εταιρεία Groupe Lactalis την οδηγούσε στο δικαστήριο, αμφισβητώντας τη νομιμότητα του μέτρου βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας για την επισήμανση των τροφίμων και την ενιαία αγορά. Αδυνατώντας να ερμηνεύσει το δίκαιο της ΕΕ επί του συγκεκριμένου ζητήματος, το Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το τελευταίο έκρινε ότι ένα κράτος-μέλος μπορεί να εγκρίνει πρόσθετες απαιτήσεις επισήμανσης προέλευσης μόνο εάν πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

Ότι υπάρχει αντικειμενικά αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ ορισμένων ιδιοτήτων ενός τροφίμου και της προέλευσής του και ότι η πλειονότητα των καταναλωτών αποδίδει σημαντική αξία σε αυτές τις πληροφορίες. Τελικά, το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι δύο αυτές προϋποθέσεις δεν πληρούνται, συνεπώς δεν τίθεται αντικειμενικός λόγος που να επιβάλλει την ύπαρξη επισήμανσης προέλευσης.

Οι προβλέψεις του γαλλικού διατάγματος είναι ευθυγραμμισμένες με το αυξανόμενο αίσθημα αναγκαιότητας για ένα σύστημα ακριβέστερης επισήμανσης των τροφίμων στις χώρες της ΕΕ, η οποία βρίσκει ολοένα και περισσότερους εκφραστές, εξοργίζοντας τη βιομηχανία τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι το μονοπάτι της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχει επιλέξει και η Ελλάδα.

Τώρα, φορείς της βιομηχανίας που αντιμάχονταν εδώ και καιρό το γαλλικό διάταγμα χαιρετίζουν την απορριπτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Η Γαλλία δεν είχε εμφανίσει έγκυρα αντικειμενικά κριτήρια που να πιστοποιούν τη διαφορά ποιότητας που αποτελεί προϋπόθεση για οποιοδήποτε υποχρεωτικό εθνικό σύστημα επισήμανσης προέλευσης. Εκτιμάμε αυτό το αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε την Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όχι μόνο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γαλακτοκομικών Προϊόντων (EDA), Alexander Anton, στο IHS Markit.