Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία μαζί εναντίον της κρίσης του γεωργικού τομέα

Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία μαζί εναντίον της κρίσης του γεωργικού τομέα
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Οι υπουργοί Γεωργίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας συναντήθηκαν στη Βαρσοβία προ ημερών για να προετοιμάσουν κοινή δήλωσή τους σχετικά με την κρίση του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα και τους τρόπους σταθεροποίησης της αγοράς, ενόψει της προσεχούς συνόδου του Συμβουλίου Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 27 και 28 Ιουνίου.

Οι τρεις χώρες παροτρύνουν την Επιτροπή να παρέχει κοινοτική χρηματοδότηση για την υποστήριξη των μέτρων σταθεροποίησης της αγοράς μέσω της εθελοντικής μείωσης της γαλακτοπαραγωγής ως σημαντικό κίνητρο, ώστε οι παραγωγοί να εφαρμόσουν τα προτεινόμενα μέτρα. Σε ό,τι αφορά στον τομέα του χοίρειου κρέατος, ζητούν ετοιμότητα για επανενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης εφόσον είναι απαραίτητο, ενώ παράλληλα προτείνουν την ίδρυση ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου της αγοράς.

Επιπλέον, ενθαρρύνουν την Επιτροπή να συνεχίσει να παρακολουθεί την αγορά των οπωροκηπευτικών και να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να ανοίξουν νέες αγορές για τους παραγωγούς. Ζητούν, παράλληλα, επανεξέταση των προτεινόμενων ποσοτήτων που καλύπτονται από τον μηχανισμό στήριξης, ιδιαίτερα για τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από το ρωσικό εμπάργκο.

Τέλος, παροτρύνουν την Επιτροπή να ενισχύσει τις δράσεις για άρση των μη δασμολογικών φραγμών για τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, με ιδιαίτερη έμφαση στη ρωσική αγορά. «Το έργο μας θα είναι τώρα να πείσουμε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν. Η Γαλλία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στη βάση της συμφωνίας της Βαρσοβίας κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ιταλία και Βέλγιο αναμένεται να υπογράψουν την κοινή δήλωση.

-Διαφήμιση-