Γαλλία και Γερμανία ρυθμιστές της μελλοντικής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ

Ο τρόπος που… δεν διαπραγματεύονται οι Αμερικανοί προκαλεί τις αντιδράσεις των κορυφαίων της Ευρώπης

Γαλλία και Γερμανία ρυθμιστές της μελλοντικής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ

Με δήλωσή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RMC στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας, Ματίας Φεκλ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα υποβάλει επίσημο αίτημα για να σταματήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη ενέργεια αναμένεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν υπάρχει πολιτική στήριξη από τη Γαλλία για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις. Οι Αμερικανοί δεν δίνουν τίποτα, ή απλά ψίχουλα… Χρειαζόμαστε μια σαφή και οριστική παύση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για να ξεκινήσουν και πάλι στις σωστές βάσεις». Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αργότερα σε ομιλία του, δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες δεν γίνεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους όπως έχει προγραμματιστεί και ότι θα πρέπει να αρχίσουν εκ του μηδενός, αποκλείοντας την πιθανότητα η χώρα του να εγκρίνει τη συμφωνία με τους ισχύοντες όρους των διαπραγματεύσεων.

Οι γαλλικές παρεμβάσεις ακολούθησαν πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Γερμανού αντικαγκελάριου και ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ έχουν de facto αποτύχει ακόμη και αν κανείς δεν το παραδέχεται. Ο Γκάμπριελ, ωστόσο, δήλωσε την υποστήριξή του στη CETA, τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά, η οποία εκτιμά ότι θα λειτουργήσει ως προστατευτική ασπίδα απέναντι σε μία κακή συμφωνία με τις ΗΠΑ ή με κάποιον άλλον εταίρο.

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο της «ΥΧ»που κυκλοφορεί