Πρώτη στο είδος της στην Ευρώπη, η νεοφυής επιχείρηση Agriloops συνδυάζει τη γεωργική παραγωγή με την εκτροφή θαλασσινών σε ένα κυκλικό σύστημα αλμυρού νερού, όπου γαρίδες και λαχανικά αναπτύσσονται μαζί. Εμπνευστές της ιδέας είναι ο Romain Vandame και ο Jeremie Gognard, δύο 20χρονοι Γάλλοι γεωργικοί μηχανικοί που στοχεύουν στην παραγωγή 20 τόνων γαρίδων και 40 τόνων λαχανικών ετησίως.

Το κόνσεπτ της Agriloops λαμβάνει χώρα σε μια σύγχρονη εκμετάλλευση υδροπονίας, όπου τα απόβλητα των μαλακόστρακων ζώων μετατρέπονται σε λίπασμα για τα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργούνται αρκετές ομάδες λαχανικών, όπως μαρούλι και ντοματίνια, αλλά και διάφορα αρωματικά βότανα, τα οποία τοποθετούνται σε υψηλότερα σημεία και δέχονται λιγότερη ένταση νερού.

«Έχουμε εξειδικευτεί σε διαφορετικά πεδία. Ο Romain επέλεξε προϊόντα υδατοκαλλιέργειας και θαλασσινά, ενώ εγώ διάλεξα τη φυτική παραγωγή και τη φυτοπροστασία», λέει στη EURACTIV ο Jeremie Cognard. «Για να είμαστε κερδοφόροι, έπρεπε να βρούμε ένα προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία, κατά προτίμηση θαλάσσιο. Ως εκ τούτου, αναπτύξαμε ένα σύστημα αλμυρού νερού», προσθέτει.

www.euractiv.com