Γαλλία: Καθυστερεί η απαγόρευση των νεονικοτινοειδών λόγω της κρίσης στη βιομηχανία ζάχαρης

Νομοσχέδιο που επιτρέπει στους καλλιεργητές ζαχαρότευτλων να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα που κανονικά θα ήταν απαγορευμένα για να διαφυλαχθούν οι πληθυσμοί των μελισσών, συντάχθηκε στη Γαλλία. Οι εξελίξεις καλωσορίστηκαν από τους αγρότες, αλλά καταδικάστηκαν από τις πράσινες οργανώσεις ως κυβερνητικό πισωγύρισμα.

Η πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης προβλέπει την ελεύθερη χρήση νεονικοτινοειδών σε σπόρους ζαχαρότευτλων έως την 1η Ιουλίου του 2023, αναιρώντας τη σχετική απαγόρευση που ισχύει από το 2018. Είναι μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας, να μην τροποποιήσει την απαγόρευση για τα φυτοφάρμακα που είναι γνωστά ως νεονικοτινοειδή. Η αλλαγή ρότας στοχεύει στο να βοηθήσει την εξασθενημένη εγχώρια βιομηχανία ζάχαρης να ορθοποδήσει από την πτώση των τιμών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 15% και το κλείσιμο πολλών μονάδων.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες απέρριψαν την παρέκκλιση, χαρακτηρίζοντάς τη μια στροφή που απειλεί το οικοσύστημα και τη δημόσια υγεία, κυρίως επειδή πιστεύεται ότι τα υπολείμματα των χημικών ουσιών παραμένουν στο έδαφος και στο νερό.

«Η ιστορία θα γράψει ότι, παρά τα επιστημονικά δεδομένα και τις πιέσεις της κοινής γνώμης, η συγκεκριμένη κυβέρνηση συνέχισε να ενθαρρύνει τη δηλητηρίαση του εδάφους, των ζώων και των τροφίμων μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Clement Senechal, εκπρόσωπος του γαλλικού παραρτήματος της Greenpeace.

Πλέον, το νομοσχέδιο οδεύει προς τη γαλλική Γερουσία και από εκεί για ψήφιση στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

www.euractiv.com