Γαλλία: Κραυγή αγωνίας για την αποδυνάμωση των οίνων και αποσταγμάτων γεωγραφικής ένδειξης

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους Γάλλους παραγωγούς οίνων και αποσταγμάτων με Γεωγραφική Ένδειξη (CNAOC) το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μία ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, που θα τα αποδυναμώνει. Εξ ου και η Εθνική Συνομοσπονδία παραγωγών ΠΟΠ κρασιών και αποσταγμάτων καλεί τους ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν την ενσωμάτωση των ΠΟΠ στην ΚΑΠ και τη διαχείριση των προδιαγραφών τους από την Κομισιόν.

«Τα εργαλεία που λειτουργούν πάντα, πρέπει να τα διατηρούμε ή ακόμη και να αναπτύσσουμε χωρίς να τα παραμορφώνουμε», υποστήριξε ο Jerome Bauer, πρόεδρος της CNAOC. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ), που μελετάται επί του παρόντος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζει να ανησυχεί και να κινητοποιεί τη Γαλλική Εθνική Συνομοσπονδία Παραγωγών Οίνου και Αποσταγμάτων Οίνου με Ελεγχόμενες Ονομασίες Προέλευσης (CNAOC).

Στη γενική της συνέλευση στις 15 Νοεμβρίου στο Παρίσι, η Γαλλική Ομοσπονδία Κρασιών AOC επέμεινε στις αναλύσεις της: «Aυτό το σχέδιο για τις ΓΕ θα αποδυναμώσει τις ονομασίες προέλευσης κρασιών υπό το πρόσχημα της ενίσχυσής τους».