Γαλλία: Η κρίση στα καύσιμα φέρνει σε δεινή θέση τους αγρότες

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται οι Γάλλοι αγρότες, οι οποίοι διανύουν την περίοδο της συγκομιδής εν μέσω των συνεχιζόμενων απεργιών των εργαζομένων σε διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV, οι αγρότες της σημαντικής περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς αναζητούν εναγωνίως καύσιμα για τις θεριζοαλωνιστικές τους μηχανές, οι οποίες κινδυνεύουν να ακινητοποιηθούν κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αυτής περιόδου.

Ένας εκ των αγροτών που μίλησαν στο δίκτυο δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη συλλέξει το 25% της σοδειάς του. «Κατάφερα να αποθηκεύσω 3.000 λίτρα πετρελαίου κίνησης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει μόνο 5-6 ημέρες», είπε. Ο Cyrille Milard, πρόεδρος της τοπικής ένωσης αγροτών FDSEA, επέκρινε τις κυβερνητικές πολιτικές και προέτρεψε για την επιστράτευση των αποθεμάτων καυσίμων για να συνεχιστούν οι γεωργικές δραστηριότητες. «Αυτή είναι απαίτηση της επισιτιστικής μας κυριαρχίας», είπε ο Milard.

Οι αγρότες απαιτούν να τους δοθεί προτεραιότητα στα καύσιμα, όπως συμβαίνει με τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά τους, οι απεργοί στα διυλιστήρια ζητούν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες εργασιακές συνθήκες, με τη γαλλική κυβέρνηση να τους απειλεί με επίταξη.