Γαλλία: Νέο θερμό επεισόδιο στο σήριαλ του «πολέμου» για το αρδευτικό νερό

Το προηγούμενο Σάββατο, περισσότεροι από 25.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην αγροτική κοινότητα Sainte-Soline του γαλλικού διαμερίσματος Deux-Sevres, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τις δεξαμενές που κατασκευάζονται στην ύπαιθρο με σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των αγροτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως αναφέρει το Politico, περίπου 3.000 αστυνομικοί και δέκα ελικόπτερα κλήθηκαν να αναχαιτίσουν τους διαδηλωτές και να εμποδίσουν την έφοδό τους στη δεξαμενή νερού της περιοχής, η οποία τελεί υπό κατασκευή.

Επί του παρόντος, άλλες 15 τέτοιες «mega λεκάνες» συγκέντρωσης υδάτων για άρδευση σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στη δυτική Γαλλία. Η παρουσία τους αναμένεται να βοηθήσει τους αγρότες που αντιμετωπίζουν συχνότερες ξηρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς αντλούν νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα τον χειμώνα και το αποθηκεύουν για χρήση τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, οι πράσινοι ακτιβιστές που συγκρούστηκαν με τη γαλλική αστυνομία υπογραμμίζουν ότι το νερό αποτελεί «κοινό αγαθό» και ότι οι αγρότες «υπεξαιρούν» τον φυσικό πόρο. Ζητούν, λοιπόν, μέτρα για τη μετάβαση του πρωτογενούς τομέα σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, με λιγότερο εντατική χρήση νερού. Να σημειωθεί ότι οι εντάσεις μεταξύ των οικολόγων και μερίδας αγροτών έχουν κλιμακωθεί την τελευταία πενταετία, οδηγώντας σε βίαιες συγκρούσεις τον περασμένο Οκτώβριο και πάλι με αφορμή την κατασκευή του μεγάλου αποθηκευτικού χώρου υδάτων στην περιοχή Sainte-Soline.

«Οι δεξαμενές είναι αδικία, γιατί πρόκειται για ιδιοποίηση και ιδιωτικοποίηση του υδάτινου πόρου από τους λίγους σε βάρος της πλειονότητας» δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος των Οικολόγων-Πράσινων της Γαλλίας, Marine Tondelier, η οποία συμμετείχε στη διαμαρτυρία του Σαββάτου.