Με το σύνθημα «Γαλλία, θέλεις ακόμα τους αγρότες σου;» κατέβηκαν οι Γάλλοι αγρότες στους δρόμους της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς, για να καταγγείλουν την αναθεώρηση της ΚΑΠ, την ώρα που πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα με αίτημα μια δίκαιη αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Οι αγρότες της Ιλ-ντε-Φρανς, «αφοσιωμένοι στο μέλλον του επαγγέλματός τους», διαμαρτυρήθηκαν για να ρίξουν μια «πρώτη προειδοποιητική βολή προς την κυβέρνηση», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία συνδικάτων αγροτών της περιοχής (FDSEA) και το περιφερειακό τμήμα των νέων αγροτών (JA).

Οι αγρότες και οι οργανώσεις τους αντιτίθενται στο σχέδιο αναθεώρησης της ΚΑΠ, υποστηρίζοντας ότι «θα μειώσει τα μέσα παραγωγής τόσο, ώστε ένας μεγάλος αριθμός αγροτών θα σταματήσει τη δραστηριότητά του» και θα επιτρέψει στη γαλλική κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν τον αγροτικό τομέα «σε κίνδυνο εξαφάνισης».

Θέλουν επίσης να στείλουν ένα μήνυμα στους συμπολίτες τους, «προειδοποιώντας τους για την κρισιμότητα του ζητήματος της διάσωσης της γαλλικής γεωργίας», χωρίς την οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί η «επισιτιστική αυτονομία και η διατήρηση της εθνικής μας ποιότητας».

www.euractiv.com