Άσχημα μπήκε το 2022 για τους Γάλλους παραγωγούς σαμπάνιας, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να συμμορφωθούν με έναν νέο ρωσικό νόμο που τους απαγορεύει να αποκαλούν το διάσημο προϊόν τους με το ρωσικό όνομά του. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει εξοργίσει τον κλάδο, ο οποίος μάλιστα πλήττεται και από χαμηλές εξαγωγές λόγω πανδημίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την επίμαχη νομοθεσία τον περασμένο Ιούνιο, καθιστώντας παράνομη για τις εισαγόμενες σαμπάνιες τη χρήση της ρωσικής μετάφρασης «Shampanskoe».

Οι Γάλλοι παραγωγοί μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούν την ονομασία στα γαλλικά, αλλά θα πρέπει να γράφουν «αφρώδης οίνος» στα κυριλλικά στο πίσω μέρος των μπουκαλιών, κάτι το οποίο αποτελεί προσβολή για τους διάσημους γαλλικούς οίκους σαμπάνιας που ισχυρίζονται ότι κανένα άλλο προϊόν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το μοναδικό τους μεγαλείο.

Η Ρωσία είναι μία από τις χώρες -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών- που δεν αποδέχονται το γαλλικό σύστημα «Ονομασίας Ελεγχόμενης Προέλευσης» (AOC) και οι συνομιλίες με στόχο να πεισθεί η Μόσχα να καταργήσει τον νόμο έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής.

Τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα νέα στοιχεία από τις εξαγωγές αφρωδών οίνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον υπόλοιπο κόσμο το 2020 μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, κυρίως λόγω της τεράστιας πτώσης των πωλήσεων σαμπάνιας (σ.σ. τα αφρώδη κρασιά prosecco και cava πούλησαν αρκετά καλά). Οι πωλήσεις της εκτός ΕΕ μειώθηκαν πάνω από 20% κατ’ όγκο, πέφτοντας στα 66 εκατομμύρια λίτρα το 2020 από σχεδόν 84 εκατομμύρια λίτρα που ήταν το προηγούμενο έτος.

www.euractiv.com