Γαλλία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία και για το αρδευτικό νερό

Χιλιάδες διαδηλωτές, κάποιοι εξ αυτών προερχόμενοι από την Ιταλία όπως καταγγέλλεται, συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις το Σάββατο 25/3 στη νοτιοδυτική Γαλλία, όχι για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλά για τα σχέδια της τοπικής αγροτικής βιομηχανίας που θέλει να κατασκευάσει στην περιοχή δεξαμενές/ταμιευτήρες νερού.

Χιλιάδες διαδηλωτές (6.000 σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, 25.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας) συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Saite-Soline στη δυτική Γαλλία με πρόθεση να μπλοκάρουν τα σχέδια κατασκευής μεγα-δεξαμενών νερού που θα χρησιμοποιηθούν από την αγροτική βιομηχανία.  

Οι διαδηλωτές βρήκαν απέναντί τους περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς, και ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις γύρω από τα εργοτάξια της περιοχής, συγκρούσεις στο πλαίσιο των οποίων σημειώθηκαν τραυματισμοί αλλά και συλλήψεις.

«Ενώ η χώρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί τις συντάξεις, εμείς παράλληλα θα σηκωθούμε για να υπερασπιστούμε το νερό», διαμηνύουν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας που συγκεντρώθηκαν κάτω από πανό με τη φράση «δεξαμενές, όχι ευχαριστώ».

Τα εν λόγω έργα, σύμφωνα με τους επικριτές τους, ισοδυναμούν με «ιδιωτικοποίηση» του νερού και «αρπαγή» και εγείρουν περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Πηγή: AFP, kathimerini.gr