Γαλλία: Ο υπουργός Γεωργίας ζητά από την Κομισιόν την έγκριση χρηματοδότησης Απόσταξης κρίσης οίνων

"Ο υπουργός Γεωργίας υποστηρίζει μέτρα απόσταξης και αποθεματοποίησης οίνων"

Γαλλία: Ο υπουργός Γεωργίας ζητά από την Κομισιόν την έγκριση χρηματοδότησης Απόσταξης κρίσης οίνων

Ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί θετικά στα ρυθμιστικά και οικονομικά αιτήματα για τον γαλλικό αμπελώνα, ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας επισημαίνει επίσης ότι μελετά τα αιτήματα ευελιξίας σχετικά με τις άδειες φύτευσης και την ενίσχυση για την προώθηση των οίνων, αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ.

Και συνεχίζει «δεν είναι θάνατος, αλλά τοξική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή που έχει περιέλθει ο γαλλικός αμπελώνας. Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε αργά στην εμπορική κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας άσκησε πιέσεις και υποστηρίζει αιτήματα για απόσταξη κρίσεων και αποθεματοποίηση πλεονασματικών οίνων. Σύμφωνα με  σύμβουλό του, ο υπουργός γεωργίας Didier Guillaume ζήτησε  την περασμένη εβδομάδα από τις ευρωπαϊκές αρχές να επικυρώσουν τους μηχανισμούς απόσυρσης οίνων από την αγορά.

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, ανταποκρινόμενος στα αιτήματά των Ισπανών και Ιταλών ομολόγων του, είναι πιεστικός επίσης με τους χρόνους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θέτει στον εαυτό του στόχο να ξεμπλοκάρει την κατάσταση μέχρι το ερχόμενο  Σαββατοκύριακο. Η αναμέτρηση είναι ακόμη πιο σκληρή, αφού ο Γάλλος υπουργός δεν ζητά μόνο ένα ρυθμιστικό πράσινο φως, αλλά και κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος του είναι ότι η απόσταξη να μην γίνει από το κράτος μέλος, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τη Γαλλία, ο φάκελος απόσταξης υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περισσότερο από 240 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις του κλάδου προέβλεπαν όντως να αποσταχθεί όγκος τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων πλεονασματικού κρασιού, οι οποίοι δεν βρίσκουν πλέον σημεία πώλησης λόγω της επιδημίας . Για να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές οίνου ΠΟΠ και ΠΓΕ, οι Γάλλοι ζητούν επιδότηση 80 ευρώ / εκατόλιτρο ,ως αποζημίωση για την απόσταξη το επόμενο καλοκαίρι. Με την κρίση που δημιουργεί η covid19, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα ευρωπαϊκών κρασιών βρίσκονται σήμερα σε πλεόνασμα».