Γαλλικό ενδιαφέρον για το ποιοτικό βαμβάκι, που θα παραχθεί μέσω της αναγεννητικής γεωργίας

Συνεργασία καθηγητών, συνεταιριστών και παραγωγών

Για το πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας βαμβακιού με τη μέθοδο της αναγεννητικής γεωργίας, το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» με εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Εθνικό κέντρο Βάμβακος και Γάλλους φορείς και βιομηχάνους, ενημερώθηκαν οι παραγωγοί-μέλη του συνεταιρισμού.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Θανάσης Καραΐσκος.

«Το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι μεγάλο, πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε με 600 στρέμματα και αισιοδοξούμε ότι στην πενταετία που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά και στην πορεία θα συμμετάσχουν περισσότεροι», δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Θανάσης Καραΐσκος.

Γαλλικό ενδιαφέρον

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με Γάλλους κλωστοϋφαντουργούς και σε αυτό συμμετέχουν οι συνεταιρισμοί «Ενιπέας», «Θεσγη», του Ορχομενού και του Θαυμακού Φθιώτιδας, ενώ το βαμβάκι θα εκκοκκίζεται σε μεταποιητική μονάδα της επαρχίας Φαρσάλων και θα εξάγεται στη Γαλλία. Το ενδιαφέρον των Γάλλων για καθαρό και ποιοτικό βαμβάκι είναι αρκετά έντονο τα τελευταία χρόνια, μια και η τάση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά και ιδιαίτερα στον χώρο της ένδυσης είναι τα ρούχα να προέρχονται από αναπτυγμένες χώρες που εφαρμόζουν αυστηρή ολοκληρωμένη διαχείριση ενός πρότυπου κύκλου παραγωγής.

Ακόμη, αποφεύγουν χώρες όπου σημειώνεται εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας και οι συνθήκες παραγωγής είναι απαρχαιωμένες, όπως Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Τουρκία. Ένας επιπλέον λόγος που η Ελλάδα φαντάζει ως η ιδανική χώρα προμήθειας εκκοκκισμένου βάμβακος είναι και η αύξηση του κόστους μεταφοράς από χώρες της Ανατολής.

Ο καθηγητής Γεωγραφίας και Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Γούσιος.

Πληροφορίες για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας, αλλά κυρίως για τα οφέλη στην παραγωγή παρείχε στους βαμβακοπαραγωγούς ο καθηγητής Γεωγραφίας και Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Γούσιος, ο οποίος μαζί με την ερευνήτρια στο εργαστήριο του Αγροτικού Χώρου, Δήμητρα Γάκη, θα τρέξουν το πρόγραμμα.

«Η αναγεννητική γεωργία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πρακτικών βελτίωσης του εδάφους και της γονιμότητάς του μέσω της συνεχούς κάλυψης της επιφάνειας με κτηνοτροφικά φυτά (ψυχανθή) και της μείωσης των οργωμάτων.

Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η μείωση των αναγκών σε άρδευση, αλλά και η αύξηση της συγκράτησης των νερών και της δέσμευσης του άνθρακα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις αυτή η επιπρόσθετη κάλυψη του εδάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ποιμενική κτηνοτροφία.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα υπάρχει συνεχής συμβουλευτική υπηρεσία των παραγωγών από καθηγητές και έμπειρους γεωπόνους. Η Θεσσαλία, πέρα από τη βελτίωση της εικόνας και της αξίας του θεσσαλικού βαμβακιού, θα αποκομίσει ως κέρδος τη δημιουργία ενός διεθνούς εμβέλειας κέντρου υποστήριξης αυτής της νέας μορφής γεωργίας που προωθεί η ΕΕ».