Η γαστρονομική κοινότητα της Καλαμάτας στο Yoleni’s

Η γαστρονομική κοινότητα της Καλαμάτας στο Yoleni's

Την Τετάρτη 19-6-2019 στο Yolenis Greek Gastronomy Center έγινε η πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος Gastronomy & Wine Tourism, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας, με πρώτη  την Γαστρονομική Kοινότητα της Καλαμάτας.

To πρόγραμμα αποτελεί την εφαρμογή στην πράξη του βιβλίου “Γαστρονομικές κοινότητες-γαστρονομικοί προορισμοί – εγχειρίδιο δράσης” (2018) στο οποίο ο Γιώργος Πίττας μιλά για την ανάγκη  οι νέοι επαγγελματίες κάθε τόπου που δραστηριοποιούνται γύρω από τη γαστρονομία (παραγωγή, εστίαση, φιλοξενία) να συνεργαστούν και να οργανωθούν  προκειμένου να αξιοποιήσουν το σύνολο των γαστρονομικών πόρων του τόπου τους, μετατρέποντάς τον  σε γαστρονομικό προορισμό.

Επτά μηνές μετά, η ολοκλήρωση της πρώτης Γαστρονομικής Κοινότητας είναι γεγονός. Στον Υoleni’s  Greek Gastronomy Center πλήθος  φίλων της γαστρονομίας διαπίστωσαν τα αποτελέσματα που μπορούν να δημιουργήσουν οι συνεργασίες και οι συλλογικοί στόχοι. Παράλληλα  οι επισκέπετες ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες συγκρότησης της καθε Γαστρονομικής Κοινότητας. Γνώρισαν τα βήματα που ακολουθήθηκαν για την πρώτη φάση του προγράμματος Gatronomy & Wine Tourism,  όπως η σύσταση της ομάδας επαγγελματιών και η εκπαίδευσή της με σεμινάρια στη βάση της φιλοσοφίας και των αξιών του Μανιφέστου των Γαστρονομικών Κοινοτήτων  και που τα μέλη κάθε Γαστρονομικής Κοινότητας αυτοδεσμεύονται να τηρήσουν.

Στο περίπτερο της Καλαμάτας ξεχώρισαν τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Μεσσηνίας, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ελιές βαλσαμικά ξύδια, πετιμέζια,  σύκα, κρασιά, αποστάγματα, παστέλια, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, τυροκομικά και αλλαντικά (παστά και λουκάνικα). Εκτός της παρουσίασης των προϊόντων από 20 δυναμικούς παραγωγούς της Καλαμάτας, και της απόλαυσης των τοπικών εδεσμάτων (δεν θα έλειπε και η χαρακτηριστική γουρουνοπούλα) που προετοιμάστηκαν από Καλαματιανούς σεφ και μαγείρους, οι προσκαλεσμένοι είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν, τον έντυπο οδηγό και τον ψηφιακό  greekgastronomyguide.gr/kalamata-messinia/, εργαλεία που παρουσιάζουν και αναδεικνύουν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής,  διακεκριμμένους επαγγελματίες και οτιδήποτε σχετικό ενδιαφέρει τους επισκέπτες της περιοχής,

Η παρουσίαση της Γαστρονομικής Κοινότητας της Καλαμάτας θα διαρκέσει 15 ημέρες -μέχρι τις 3-7-2019- στην διάρκεια των οποίων γίνονται γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων και θα σερβίρονται στο εστιατoρίο του Υοleni’s  εδέσματα της περιοχής.