Γεμάτη προκλήσεις η εξάμηνη θητεία της Εσθονίας στην προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ

Το μικρό κράτος της Εσθονίας μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ, από τις αρχές του προσεχούς μήνα. Με τη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ να ξεχωρίζει στην ατζέντα, η χώρα της Βορειοανατολικής Ευρώπης θα κληθεί να διεκπεραιώσει σημαντικά καθήκοντα, όπως ο προγραμματισμός και η προεδρία των προσεχών συνόδων του συμβουλίου, αλλά και η εκπροσώπησή του σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Οι βασικές προτεραιότητες

Τις βασικές προτεραιότητες της Εσθονίας, που αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρέθεσε ο υπουργός Αγροτικών Θεµάτων της Εσθονίας, Tarmo Tamm. Αυτές είναι οι εξής:

  • Η αναγκαιότητα χάραξης πορείας, όσον αφορά ενδεχόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020. Το συνέδριο, στο οποίο θα διαμοιραστούν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της Κομισιόν για το μέλλον της ΚΑΠ, θα γίνει στις 7 Ιουλίου, την πρώτη εβδομάδα της νέας προεδρίας.
  • Τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων στον κλάδο, που θα δώσουν τη δυνατότητα πρόβλεψης και ταχύτερης ανταπόκρισης. Στο άτυπο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν τον Σεπτέμβριο, θα δοθεί έμφαση στο μέλλον των συµπληρωµατικών µέτρων διαχείρισης κινδύνων στον αγροτικό κλάδο.
  • Τα ζητήματα που αφορούν τις γεωργικές αγορές και τη βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μέσα στον μήνα που διανύουμε, είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση των πολυαναμενόμενων προτάσεων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Εκεί, η Εσθονία θα επιφορτιστεί με τον ρόλο της προώθησης της συζήτησης ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
  • Η καταπολέμηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων, μέσω μιας νομοθεσίας που θα βοηθήσει στη μείωση των ρίσκων χρήσης αντιμικροβιακών στα εκτρεφόμενα ζώα.
  • Η βιωσιμότητα και η προστασία των γεωργικών εδαφών. Θα πραγματοποιηθεί σχετικό συνέδριο στο Ταλίν τον Οκτώβριο, όπου θα αναλυθούν τεχνολογικές λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με συλλογή εδαφολογικών δεδομένων.

Η πρώτη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ υπό την προεδρία της Εσθονίας θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 17-18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.