Λάμπης Ταξιάρχης: Γεμίζει τις αγορές του εξωτερικού με γαρδένιες νάνους

Εξάγει το 70% της παραγωγής του

Lampis taxiarxis - ανθοκομια

Εχει επενδύσει σε μία από τις πιο όμορφες οπτικά καλλιέργειες και σίγουρα από τις πιο ευωδιαστές παγκοσμίως, αυτήν των λουλουδιών και συγκεκριμένα της γαρδένιας. Ο Λάμπης Ταξιάρχης μεταφέρει στις αγορές του εξωτερικού τα αρώματα της ελληνικής γαρδένιας, την οποία καλλιεργεί στην Αγριά Βόλου σε θερμοκήπιο 23 στρεμμάτων.

Ο Λάμπης, ως καλλιεργητής γαρδένιας και με γνώσεις γεωπόνου, δημιούργησε μαζί με άλλους τρεις παραγωγούς μία άτυπη ομάδα παραγωγών με το όνομα «gardenia growers group», μέσω της οποίας παράγουν γαρδένιες τόσο φυσιολογικού μεγέθους όσο και νάνους, μικρότερες δηλαδή σε μέγεθος γαρδένιες, οι οποίες αποτελούν και τη μεγαλύτερη αξία των εξαγωγών τους. «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή κοντά στον Βόλο που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ανάπτυξη της γαρδένιας, την οποία παράγουμε από το 1992. Προερχόμαστε από αγροτική οικογένεια, η οποία όμως καμία σχέση δεν είχε με τη γαρδένια, αφού είχε δενδρώδεις καλλιέργειες. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να επενδύσουμε στην καλλιέργειά της, όταν είδαμε ένα θερμοκήπιο, το οποίο είχε αρχίσει σιγά σιγά την εξαγωγή της. Τότε ήταν που πήραμε και την απόφαση να δημιουργήσουμε την άτυπη ομάδα παραγωγών», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Λάμπης.

Gardenia Growers Group

Τα τέσσερα άτομα που αποτελούν την άτυπη ομάδα διαθέτουν συνολικά περίπου 70 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας και γύρω στα 15 στρέμματα υπαίθρια καλλιέργεια. Ο Λάμπης τονίζει ότι «η ομάδα συγκροτήθηκε στην αρχή με πολύ μικρές εκτάσεις, όπως ένα-δύο στρέμματα ο καθένας.

taxiarxis
Ο Λάμπης Ταξιάρχης

Όταν ξεκινήσαμε, είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση από τη νομαρχία, αλλά και την τεχνική βοήθεια ενός γεωπόνου, καθώς κάποια από τα μέλη της ομάδας δεν είχαν πρότερη αγροτική εμπειρία. Μετά από μία πορεία χρόνων καταφέραμε να καλύπτουμε τις ανάγκες αγορών τόσο του εξωτερικού όσο και της Ελλάδας».

Η ομάδα, λόγω μικρού αριθμού, δεν μπορούσε να ενταχθεί ως ομάδα παραγωγών.

Ωστόσο, με την ένταξη ακόμα ενός ατόμου το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει ο Λάμπης, «θα έχουμε τη δυνατότητα να τη μετατρέψουμε επίσημα σε ομάδα παραγωγών».

Όταν πραγματοποιηθεί αυτό, θα είναι, σύμφωνα με τον Λάμπη, η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής γαρδένιας στην Ευρώπη.

«Η επιχείρησή μου εξάγει κατά μέσο όρο το 70% της παραγωγήΣ»

Η δραστηριότητα της ομάδας, αλλά και της κάθε επιχείρησης που συμμετέχει σε αυτήν είναι κατά βάση εξαγωγική. Όπως αναφέρει ο Λάμπης, «η επιχείρησή μου εξάγει κατά μέσο όρο το 70% της παραγωγής, ενώ ως ομάδα εξάγουμε περίπου το 60%. Η κύρια χώρα εξαγωγής είναι η Ολλανδία, από την οποία ένας αριθμός γαρδένιας κατευθύνεται μετά και σε άλλες χώρες. Επίσης, κάνουμε απευθείας εξαγωγές σε βαλκανικές χώρες, στην Ιβηρική χερσόνησο και στέλνουμε μεγάλες ποσότητες στην Ιταλία. Το τελευταίο διάστημα, έχουμε αναπτύξει την αγορά της Μέσης Ανατολής και της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Λάμπης τονίζει ότι ως ομάδα δέχονται αρκετά μεγάλες παραγγελίες από πελάτες, τις οποίες πολύ δύσκολα μπορεί να καλύψει κάποια άλλη επιχείρηση. Για αυτόν τον λόγο, κάθε χρόνο μέσω επενδυτικών προγραμμάτων επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Όσον αφορά την αγορά της Ελλάδας, η ομάδα μαζί με τα ορεινά χωριά του Πηλίου, τα οποία παράγουν κυρίως το καλοκαίρι, καλύπτουν τη ζήτηση.  

Παραγωγή γαρδένιας

Η γαρδένια αναπτύσσεται με δύο τρόπους, μας εξηγεί ο Λάμπης. Ο ένας είναι με την εφαρμογή κάποιων φυτορυθμιστικών ουσιών που κρατάνε το μέγεθος του φυτού χαμηλό. Δηλαδή, γαρδένια νάνος ή compact με την αγγλική ορολογία. Το μέγεθος αυτό «αποτελεί το 70%-80% της αξίας των εξαγωγών μας, καθώς το αναζητούν οι ξένες αγορές. Η ελληνική αγορά παλαιότερα δεν είχε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μέγεθος και κατευθυνόταν στο μεγαλύτερο, ωστόσο αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια», αναφέρει ο Λάμπης. Ο ίδιος τονίζει ότι «το μόνο ρίσκο που αντιμετωπίσαμε, έτσι όπως εξελίχθηκε η καλλιέργεια και η αγορά της γαρδένιας στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ήταν το να μπορέσουμε να κάνουμε καλή και ποιοτική παραγωγή. Μέχρι τώρα η διάθεσή της ήταν εξασφαλισμένη».

Ανθοκομικός τομέας

Ο ανθοκομικός τομέας στην Ελλάδα έχει προοπτικές να αναπτυχθεί και να ανοίξει καινούργιες αγορές, επισημαίνει ο Λάμπης, καθώς όπως αναφέρει «υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές σε αρωματικά φυτά και λουλούδια σε γλάστρα. Ωστόσο, οι ποσότητες είναι μικρές. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζονται δραστήριοι επιχειρηματίες που επενδύουν στις εγκαταστάσεις τους, στην παραγωγή τους και βγαίνουν προς τα έξω. Επίσης, ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά η ελληνική γεωργία είναι η συγκρότηση ομάδων παραγωγών και μεγαλύτερων οργανώσεων για να μπορούμε να μιλάμε ισότιμα με τους Ολλανδούς, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι έχουν τεράστιες ποσότητες συνοδευόμενες από ποιότητα», καταλήγει ο Λάμπης.