Οι γεωλόγοι ζητούν επανασύσταση της Διεύθυνσης Γεωλογίας – Υδρολογίας

Υπογραμμίζεται η σημασία της στην αγροτική τομεακή πολιτική επί των υδάτων

Την επανασύσταση και ενεργοποίηση της Διεύθυνση Γεωλογίας – Υδρολογίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωλόγων Δημοσίου, ενόψει της συζήτησης που αναμένεται για την βελτίωση του οργανισμού του υπουργείου.

Με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Νίκο Αντώνογλου, ο Σύλλογος υπογραμμίζει τη σημασία της Διεύθυνσης Γεωλογίας – Υδρολογίας στην αγροτική τομεακή πολιτική επί των υδάτων, καθώς «υπήρξε ο σύμβουλος κάθε πολιτικής ηγεσίας με πλήθος σημαντικών αρμοδιοτήτων σε θέματα αρδευτικών υδάτων, που αποτελούν το 85% του συνόλου των χρήσεων των υδάτων». Αναφέρει δε ότι η Διεύθυνση «σήκωσε μεγάλο βάρος της αρδευτικής ανάπτυξης της χώρας μας, με την εξασφάλιση και την ανάκτηση των υδατικών πόρων».

Ωστόσο, με τον νέο οργανισμό του υπουργείου, επισημαίνει ο Σύλλογος, «η Διεύθυνση Γεωλογίας – Υδρολογίας, με συνοπτικές διαδικασίες, διαλύθηκε. Συρρικνώθηκε σε ένα τμήμα και εντάχθηκε στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην υλοποίηση του αντικειμένου της».
Στην επιστολή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωλόγων Δημοσίου υπογραμμίζει για άλλη μία φορά ότι η Διεύθυνση πρέπει να επανασυσταθεί προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μην κινδυνεύσει η αειφορία των υδάτων, ενώ ζητά να αποκτήσει σύγχρονη και ευέλικτη μορφή.

Μάλιστα, προτείνει να αποτελείται από τρία τμήματα, και δη από το τμήμα Δικτύων Υδρομετεωρολογικών Παραμέτρων και Ανάπτυξης Αρδευτικών Υδάτων, το τμήμα Γεωλογικής Υποστήριξης Αγροτικών Υποδομών και το Εργαστήριο Γεωλογικών και Υδατικών Δοκιμών.