Εάν η ΕΕ επιθυμεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την αμειβόμενη γεωργία άνθρακα σε ολόκληρη την επικράτειά της, αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί με βάση το υφιστάμενο εθελοντικό πρόγραμμα της Γαλλίας, σύμφωνα με τον Ζυλιέν Ντενορμαντί.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας άδραξε την ευκαιρία μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών Γεωργίας που φιλοξένησε στο Στρασβούργο τον Φεβρουάριο για να παρουσιάσει το γαλλικό σύστημα πιστώσεων άνθρακα στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Οι υπουργοί επισκέφθηκαν μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής που ήδη χρησιμοποιεί το σύστημα και άκουσαν από τους εμπλεκόμενους πώς λειτουργεί στην πράξη η πιστοποίηση.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια πρόταση για τη σύσταση νομικού πλαισίου σχετικά με την πιστοποίηση και την αμοιβή πρακτικών γεωργίας άνθρακα σε επίπεδο ΕΕ, η Γαλλία έχει θέσει το θέμα σε προτεραιότητα για την τρέχουσα προεδρία της στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο Ντενορμαντί έχει επισημάνει επανειλημμένα το «ήδη λειτουργικό» σύστημα της Γαλλίας, τονίζοντας ότι η χώρα «υπήρξε τακτικά προπομπός σε αυτό το θέμα, στο οποίο δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια».

Η πολιτική γεωργίας άνθρακα της Γαλλίας αποτελεί μέρος του εθνικού συστήματος επισήμανσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την ευρύτερη οικονομία. Εισήχθη από το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης το 2018, για να βοηθήσει στην επίτευξη των εθνικών στόχων εκπομπών. Το εθελοντικό σύστημα επιτρέπει σε εταιρείες και άλλους εμπλεκόμενους να παρακολουθούν το αποτύπωμα άνθρακά τους, να ανταλλάσσουν πιστώσεις άνθρακα και να διαφημίζουν πώς τα πάνε όσον αφορά τις εκπομπές.

www.euractiv.com