Γεωργία Κωστηνάκη στην «ΥΧ»: «H Eλλάδα μπορεί να γίνει ο βασικός προμηθευτής ρυζιού για τις χώρες της Β. Ευρώπης»

«Τώρα αλλάζει το τοπίο για την ευρωπαϊκή ορυζοκαλλιέργεια και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ θετικά και για την Ελλάδα».

Ως δικαίωση των προσπαθειών που, επί δεκαετία, κατέβαλαν εκπρόσωποι του κλάδου στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας, Γεωργία Κωστηνάκη, την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ρυζιού από τη Μιανμάρ και την Καμπότζη.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ», λίγο πριν από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος στη Θεσσαλονίκη, η κα Κωστηνάκη εκτιμά ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική ορυζοκαλλιέργεια, κάνοντας πιο ελκυστικά για τους παραγωγούς τα μακρύσπερμα Indica και καθιστώντας τη χώρα μας Νο 1 προμηθευτή για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Τι σημαίνει η επιβολή δασμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πώς έφτασε σε αυτή την απόφαση;

Εδώ και δέκα χρόνια, έρχονταν πολύ μεγάλες ποσότητες ρυζιού απο αυτές τις χώρες στην ΕΕ χωρίς δασμούς, με αρνητικές συνέπειες για την καλλιέργεια και τη μεταποίηση στην Ευρώπη. Τώρα αλλάζει το τοπίο για την ευρωπαϊκή ορυζοκαλλιέργεια και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ θετικά και για την Ελλάδα. Για εννιά χρόνια, εταιρείες και ευρωπαϊκοί φορείς προσπαθούσαμε να πείσουμε τους Βορειοευρωπαίους ότι με την τακτική των εισαγωγών χωρίς δασμούς πλήττεται το σύνολο του κλάδου από την καλλιέργεια μέχρι τη μεταποίηση. Μάλιστα, συγκεντρώσαμε και δώσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για να στηρίξουμε τα όσα λέγαμε. Το μακρύσπερμο Indica, που κάποια στιγμή αντιπροσώπευε το 80% της παραγωγής στην Ελλάδα, σήμερα έχει φτάσει να είναι μόνο το 20%. Στην Ευρώπη, βρίσκεται στο 40%. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, λοιπόν, γιατί, μετά από προσπάθεια χρόνων, τα καταφέραμε. Μάλιστα, ο κανονισμός τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Ποιες μπορούν να είναι οι άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Θα πρέπει να καλλιεργηθεί και πάλι η ποικιλία Indica τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, η χώρα μας μπορεί να γίνει και πάλι ο βασικός προμηθευτής ρυζιού της Βόρειας Ευρώπης.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδας, που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2018;

Θέλουμε να αναδείξουμε την κορυφαία ποιότητα του ελληνικού ρυζιού παγκοσμίως, να συμβάλουμε ώστε να αυξηθεί η κατανάλωσή του –η οποία έχει υποχωρήσει– στην Ελλάδα και, παράλληλα, να δημιουργήσουμε ένα brand name για το ελληνικό ρύζι. Ως σύνδεσμος, έχουμε αναλάβει να εκπροσωπήσουμε τον κλάδο της μεταποίησης, να προάγουμε τα συμφέροντα των μελών μας, να συνδράμουμε στη βελτίωση των υποδομών και να προασπίσουμε την ορυζοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

Με ποιους τρόπους επιδιώκετε να πετύχετε αυτούς τους στόχους;

Κατ’ αρχάς, με την ενημέρωση των μελών μας, των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών. Επίσης, με την προώθηση της έρευνας, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα προώθησης, την επιμόρφωση, αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού, με τίτλο «Το ρύζι είναι ζωή», που πραγματοποιείται την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Και, βέβαια, με την οικοδόμηση στενότερης συνεργασίας με τους παραγωγούς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συγκρότηση της Διεπαγγελματικής;

Ακριβώς. Έχει ήδη δημιουργηθεί η Διεπαγγελματική, με τη συμμετοχή του Συνδέσμου και της Ένωσης Ορυζοπαραγωγών. Έχουμε συντάξει και υπογράψει το καταστατικό και το έχουμε καταθέσει στο Πρωτοδικείο.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του συνεδρίου που διοργανώνετε;

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων και φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχει μπροστά του ο κλάδος στην Ευρώπη, για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελληνικού ρυζιού, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη της ορυζοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Όλα τα μέλη του Συνδέσμου μας μπορούν να δουλέψουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που επεξεργαζόμαστε σήμερα.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές τη φετινή σεζόν;

Μέχρι στιγμής, είναι υψηλότερες από πέρυσι και νομίζω ότι έτσι θα συνεχίσουν. Το Indica βρίσκεται στα 300 ευρώ/τόνος, τα μεσόσπερμα Japonica κινούνται στα 280-290 ευρώ, ενώ οι Καρολίνες γύρω στα 400 ευρώ.

Καλύτερα να επενδύει κανείς σε περισσότερες ποικιλίες

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας σε επίπεδο καλλιέργειας και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να καλλιεργούμε ποικιλίες που έχουν ζήτηση από πολλές χώρες. Tέτοιες είναι, για παράδειγμα, το Indica, αλλά και η Καρολίνα, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, όσον αφορά την κατανάλωση από τους Έλληνες. Όμως, οι ποσότητες που καλλιεργήθηκαν φέτος δεν καλύπτουν τη ζήτηση. Θα πρέπει, επίσης, να αρχίσουμε να καλλιεργούμε και ποικιλίες για ριζότο.

Γιατί πιστεύετε ότι διστάζουν οι παραγωγοί;

Γιατί είναι πιο δύσκολη η καλλιέργεια και έχουν μικρότερη στρεμματική απόδοση, όμως η τιμή είναι υψηλότερη. Οι καλλιεργητές πρέπει να καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να μην επενδύουν σε μόνο μία ποικιλία, αλλά σε δύο, τρεις ή και τέσσερις, οπότε θα πετύχουν καλύτερο εισόδημα. Η ενημέρωση όλων είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους. Πρώτα από όλα, οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να μάθουν ότι παράγουμε ελληνικό ρύζι. Γιατί, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, πολλοί δεν το γνωρίζουν. Επίσης, στη χώρα μας το ρύζι εξακολουθεί να θεωρείται συνοδευτικό, καθώς δεν έχουμε συνηθίσει να το τρώμε ως κυρίως πιάτο, όπως π.χ. τα μακαρόνια.