Η γεωργική τεχνολογία πρέπει να βγει από τα εργαστήρια και να τεθεί στην υπηρεσία των αγροτών

Η γεωργική τεχνολογία πρέπει να βγει από τα εργαστήρια και να τεθεί στην υπηρεσία των αγροτών

Η εικόνα που είχε ο Ζανγκ Παν για τη γεωργία ήταν αγρότες με ψάθινα καπέλα, κρατώντας δρεπάνια στα χέρια να θερίζουν σκυμμένοι στη γη κάτω από δυνατούς ανέμους ή λουσμένοι στον ιδρώτα από το ανελέητο λιοπύρι. Ωστόσο, όταν πριν από δύο χρόνια έγινε δεκτός σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα συνειδητοποίησε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί το φυσικό περιβάλλον για την πρόληψη των επιβλαβών καιρικών συνθηκών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Στο εργαστήριο της πανεπιστημιακής Γεωπονικής Σχολής όπου φοιτά ο Ζάνγκ, ένα μηχάνημα εκπέμπει μωβ φως σε διάφορα μαρούλια που βρίσκονται στο νερό. Η θερμοκρασία, η υγρασία και η ένταση του φωτός παραλουθούνται από ένα τερματικό. Ο Ζανγκ μαζί με άλλους τρεις φοιτητές από το πανεπιστήμιο ανέπτυξαν από κοινού αυτήν την τεχνολογία. « Το μηχάνημα αυτό μπορεί να ελέγχει τη θερμοκρασία της ρίζας και των καλλιεργειών και να δίνει συμπληρωματικό ηλιακό φως ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Είναι μία από τις τεχνικές της προστατευόμενης καλλιέργειας» λέει ο Ζανγκ.

Η προστατευόμενη καλλιέργεια περιλαμβάνει μια σειρά τεχνικών που τροποποιούν το φυσικό περιβάλλον των φυτών για να βελτιώσουν την ποιότητα και την απόδοση. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η απόδοση, τα επίπεδα βιταμίνης C και τα αμινοξέα στις μελιτζάνες που καλλιεργούνται με τη βοήθεια του εξοπλισμού του Ζανγκ σημείωσε αύξηση 30%, 20% και 30% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις μελιτζάνες που καλλιεργούνται στο χωράφι.

Καθώς οι εκτιμήσεις οτι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 9 δις έως το 2050, οι ειδικοί υπολογίζουν οτι οι διατροφικοί πόροι πρέπει να αυξηθούν κατά 60%. Επιπλέον, πολλαπλασιάζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια στην παραγωγικότητα.

«Με την προστατευόμενη καλλιέργεια μπορούμε να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες από ακραίες θερμοκρασίες, άνεμο, βροχή, χαλάζι και χιόνι, δημιουργώντας ένα μικροκλίμα που βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ποιότητα και επιτρέπει την καλύτερη χρήση των πόρων της γης» λέει ο Ζανγκ.

Η ανάπτυξη της προστατευόμενης καλλιέργειας συγκαταλέγεται στον τομέα της γεωργικής τεχνολογίας στον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο να βοηθήσει τους κατοίκους της υπαίθρου στις άγονες και ημι-άνυδρες περιοχές. Στο Γιανγκλίνγκ της βορειοδυτικής επαρχίας Σαανσί όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Ζανγκ, από το 1997 υπάρχει μία βιομηχανική ζώνη υψηλής τεχνολογίας η οποία καλύπτει έκταση 135 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε αυτήν εργάζονται πάνω από 7.000 ερευνητές. Μεγάλο μέρος της κινεζικής γεωργικής τεχνολογίας, ποικιλίες καλλιεργειών καθώς και τρόποι διαχείρισης της γεωργίας αναπτύχθηκαν εκεί.

Σύμφωνα με τον Λίου Τιανσιόνγκ αναπληρωτή διευθυντή της βιομηχανικής ζώνης του Γιανγκλίνγκ, η περιοχή δημιούργησε 302 βάσεις επίδειξης σε 18 επαρχιακές περιοχές τα τελευταία 20 χρόνια, φέρνοντας πάνω από 1.000 νέες ποικιλίες καλλιεργειών και αγροτικών τεχνολογιών στα χωράφια.

Στις αρχές Νοεμβρίου στην Αγροτική Εκθεση Υψηλής Τεχνολογίας η εταιρία κατασκευής Drone DJI-Innovations, παρουσίασε το drone MG-1S, ένα μηχάνημα ανθεκτικό στο νερό το οποίο έχει τη δυνατότητα να ψεκάζει φυτοφάρμακα και υγρά χημικά λιπάσματα.

«Τα drones μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, να εξοικονομήσουν κόστη και να αυξήσουν την αναλογία χρήσης χημικών πιο φιλικών προς το περιβάλλον» λέει ο εκπρόσωπος της εταιρίας Drone DJI-Innovations.

Μια μηχανική και ηλεκτρική εταιρεία με έδρα την Σανγκάη εφηύρε μία μηχανής κοπής χόρτων, ύψους 60 εκατοστών, η οποία μπορεί να λειτουργεί σε πλαγιές και δάση. Το μηχάνημα αυτό δουλεύει από απόσταση, μέσω υπολογιστή, και μπορεί να καθαρίσει 10 στρέμματα μέσα σε μία ώρα, που ισοδυναμεί με δέκα εργαζόμενους. Επίσης μία εταιρία με έδρα το Πεκίνο εφηύρε ένα μηχάνημα, το οποίο παίρνει δείγμα από το έδαφος και στη συνέχεια αναλύει τη διατροφική του σύνθεση και παρέχει ένα επιστημονικό πρόγραμμα «γονιμοποίησης».

Ερευνώντας τις ανάγκες της αγοράς ο Ζανγκ και η ομάδα του διαπίστωσαν οτι η εφεύρεσή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπαλκόνια με λουλούδια και βότανα, ωστόσο οι καταναλωτές το βρήκαν υπερβολικά ακριβό.

Ωστόσο δεν αποθαρρύνεται. Φαντάζεται ένα μελλοντικό τοπίο καλλιεργειών όπου πολλά μηχανήματα θα περιστρέφονται αυτόματα πάνω -κάτω, δεξιά και αριστερά, ενώ οι αγρότες θα πίνουν τσάι στη σκιά ενός δέντρου με smartphones και tablets στα χέρια, με τα οποία θα ελέγχουν τα μηχανήματα.

« Η γεωργική τεχνολογία πρέπει να βγει από τα εργαστήρια και να τεθεί στην υπηρεσία των αγροτών στα βοσκοτόπια και τα περιβόλια» λέει χαρακτηριστικά.