Αγρότες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για τις υπαρκτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή της Γερμανίας, εν μέσω ανάμεικτων αποτελεσμάτων στη φετινή συγκομιδή λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά από διαφορετικά ακραία καιρικά φαινόμενα έχει αφήσει το στίγμα της στη γεωργική παραγωγή της χώρας, οδηγώντας σε σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ περιοχών και τομέων παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν σχετικά με τις συγκομιδές. «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες –ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης– μετατρέπουν όλο και περισσότερο τις σοδειές μας σε παιχνίδι λαχειοφόρου αγοράς», παραδέχθηκε ο υπουργός Γεωργίας Cem Ozdemir κατά την πρόσφατη παρουσίαση της επίσημης κυβερνητικής έκθεσης για τις συγκομιδές.

Η έκθεση επισημαίνει αρκετές περιόδους απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου ενός ασυνήθιστα ήπιου χειμώνα το 2022, μιας άνοιξης το 2023 που ξεκίνησε με βροχές και ολοκληρώθηκε με ξηρασία και ενός άνυδρου καλοκαιριού που έγινε ασυνήθιστα βροχερό την πιο ακατάλληλη στιγμή, εμποδίζοντας τη συγκομιδή των βασικών καλλιεργειών.

Ενώ η έκθεση κάνει λόγο για «ικανοποιητική» συγκομιδή ελαιοκράμβης, διαπιστώνει ότι η συνολική συγκομιδή σιτηρών εξακολουθεί να υπολείπεται κατά περίπου 4% του πολυετούς μέσου όρου, με ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στις κεντρικές και βορειοανατολικές περιοχές. Για τον χειμερινό σίτο, που είναι και η σημαντικότερη καλλιέργεια σιτηρών, οι αποδόσεις παρέμειναν περίπου 3% κάτω από τον πολυετή μέσο όρο. «Όπου υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις την εποχή της συγκομιδής, η ποιότητα υποβαθμίστηκε, ειδικά για το σιτάρι», αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης.

Ο Ozdemir κάλεσε στην εξαγωγή ενός διδάγματος από τα φετινά ανάμεικτα δεδομένα συγκομιδής. «Όποιος πιστεύει ότι μπορούμε να καθυστερήσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία του κλίματος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της γερμανικής γεωργίας», τόνισε ο Πράσινος υπουργός. «Πρέπει να συνεργαστούμε για να κάνουμε τη γεωργία ανθεκτική στο κλίμα, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να συγκομίζουμε με ασφάλεια τις καλλιέργειες σε 20, 30 ή και 50 χρόνια», πρόσθεσε.

Το επιχείρημα ότι η φετινή συγκομιδή αποτελεί μια πρώτη ματιά στο μέλλον του γερμανικού πρωτογενούς τομέα ενόψει κλιματικής αλλαγής συμμερίστηκαν τόσο οι ίδιοι οι αγρότες όσο και οι πράσινοι ακτιβιστές. Ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Joachim Rukwied μίλησε για τις «σαφώς αισθητές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» κατά την πρόσφατη παρουσίαση της πρόβλεψης της ένωσης για τη συγκομιδή. Ομοίως, ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής ΜΚΟ NABU, Jorg-Andreas Krüger, είπε ότι η φετινή χρονιά δείχνει «τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση θέτουν προκλήσεις στην παραγωγή τροφίμων ήδη από σήμερα».