Εκτεταμένες διαδηλώσεις εκτυλίχθηκαν στο Κόμπλεντς της Nοτιοδυτικής Γερμανίας τις προηγούμενες, με τους συμμετέχοντες να αναφέρουν στην Euractiv ότι απαιτούν σαρωτικές αγροτικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία της γερμανικής πλατφόρμας για τη βιώσιμη γεωργία «Wir haben Agraindustrie satt!» και σε συνέχεια της ανοιχτής επιστολής διαμαρτυρίας 400 ευρωπαϊκών οργανώσεων στη Γερμανίδα υπουργό Γεωργίας, Γιούλια Κλόκνερ (βλ. προηγούμενη σελίδα).

Εκτός από τις ανωτέρω οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η εκστρατεία διαμαρτυρίας στηρίχθηκε από περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους, σε αρκετές περιπτώσεις με τα αγροτικά τους οχήματα, ζητώντας «ριζικές» αλλαγές στην ΚΑΠ.

«Το έδαφος και οι συγκομιδές υποφέρουν από την ξηρασία και την εντατικοποίηση της γεωργίας, τα έντομα πεθαίνουν, τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων και οι συνθήκες εργασίας καταχρώνται για τη μείωση του κόστους, ενώ οι διαφοροποιημένες, μικρότερης κλίμακας εκμεταλλεύσεις –που είναι απαραίτητες για την τοπική παραγωγή τροφίμων– δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό για τη γη και τα φθηνά τρόφιμα», τονίζει η Saskia Richartz, ακτιβίστρια της διοργανώτριας πλατφόρμας.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «όλες οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να υποστηρίζουν αποκλειστικά τους αγρότες στην υλοποίηση της αγρο-οικολογικής μετάβασης για τη μείωση των εκπομπών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων και της κοινωνικής πρόνοιας».