Κάθε χρόνο, η Γερμανία απασχολεί βραχυπρόθεσμα έναν μεγάλο αριθμό αλλοδαπών αγρεργατών σε εποχικές καλλιέργειες, όπως τα σπαράγγια και οι φράουλες. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία COVID-19 ενδέχεται να επηρεάσουν τη ροή των εποχικών εργαζομένων φέτος, με την περίοδο της συγκομιδής να απέχει μόλις δύο μήνες.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των εποχικών εργαζομένων από την Ανατολική Ευρώπη για τη συγκομιδή του καλοκαιριού», αναφέρει η Γερμανική Ένωση Αγροτών (DBV) σε έγγραφο θέσης σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 από τη συνδικαλιστική οργάνωση IG Bauen-Agrar-Umwelt, πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι είναι Ουκρανοί και βρίσκονται σε περιοχές όπως το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το Βραδεμβούργο.

Ταυτόχρονα, ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε καραντίνα πιθανότατα θα προκαλέσουν περαιτέρω απώλειες στον κλάδο.

Δεδομένης της κατάστασης, η DBV καλεί σε προσωρινή χαλάρωση των κανόνων απασχόλησης, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μία από τις προτάσεις της ένωσης είναι η παράταση του χρονικού ορίου για βραχυπρόθεσμη απασχόληση. Φοβούμενες παρόμοια κολλήματα, οι εκμεταλλεύσεις της Αυστρίας προσλαμβάνουν πλέον εργάτες από ασιατικές χώρες, όπως το Βιετνάμ.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας είναι αισιόδοξο ότι ο κατώτατος μισθός των 12 ευρώ από τον Οκτώβριο του 2022 θα καταστήσει τις γερμανικές εκμεταλλεύσεις ελκυστικές για τους εποχικούς εργαζομένους.

www.euractiv.com