Γερμανία: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Το νεκρό ζώο εντοπίστηκε την Τετάρτη 9/9 και η υποψία επιβεβαιώθηκε σήμερα έπειτα από εργαστηριακή ανάληψη

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης στη Γερμανία, σε νεκρό αγριόχοιρο, που εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία και μόλις 30 χιλιόμετρα από το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα εκεί.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιογραφικά μέσα το νεκρό ζώο εντοπίστηκε την Τετάρτη 9/9 και η υποψία επιβεβαιώθηκε σήμερα έπειτα από εργαστηριακή ανάλυση.

Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της περιοχής πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και ότι τώρα είναι εξαιρετικά αναγκαίο οι αγρότες να εφαρμόσουν κατά γράμμα τους κανόνες βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.  

Επισημαίνεται ακόμα ότι είναι σημαντικό να απορρίπτονται πιθανώς μολυσμένα προϊόντα χοιρινού όπως αλλαντικά και κρέας με τρόπο ώστε να μην μπορούν να έρθουν σε επαφή με αυτά άγριοι ή εκτρεφόμενοι χοίροι. 

Η αρμόδια υπουργός της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η περιοχή θα αποκλειστεί και ότι οι αρχές ήταν προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο κρούσματος στη χώρα και θα θέσουν σε ισχύ τα μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου. 

Η ίδια συμπλήρωσε ότι εάν κριθεί σκόπιμο θα εντατικοποιηθεί το κυνήγι των αγριόχοιρων και ζώα που σκοτώνονται ή που βρίσκονται νεκρά θα εξετάζονται.