Εξωτερική Σύγκλιση: Η Γερμανία σε ρόλο ρυθμιστή για το μέλλον των άμεσων ενισχύσεων

Στην παραδοχή ότι η Γερμανία αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση που θα ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης στη νέα ΚΑΠ προχώρησαν τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, όσο και ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου.

Τις τελευταίες ημέρες, το θέμα επανήλθε έντονα στην εσωτερική επικαιρότητα, με αφορμή την παρουσία του υπουργού στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Βορίδης επιμένει στη γραμμή ότι επειδή το θέμα ήταν εκτός ημερησίας διάταξης δεν βοηθά καμία διαπραγμάτευση «το να λες άσχετα πράγματα τη λάθος στιγμή αντί να θέτεις τα ζητήματα που πρέπει τη σωστή στιγμή και μάλιστα έχοντας κάνει την κατάλληλη προετοιμασία».

Από την πλευρά του, ο κ. Αποστόλου υπογραμμίζει ότι το θέμα πρέπει η ελληνική πλευρά να το αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. «Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα συμβούλιο χωρίς ουσιαστικά από δω και πέρα να βάζουμε το θέμα, ιδιαίτερα της εξωτερικής σύγκλισης».

Πάντως, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το ενδεχόμενο της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης θα οδηγήσει σε απώλεια ενός μεγάλου μέρους των άμεσων ενισχύσεων. Ότι η θέση της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη και προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλα κράτη-μέλη, δημιουργώντας ένα δυνατό μπλοκ κατά των πολιτικών συσχετισμών που απαιτούν το αντίθετο.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα “ΥΧ” που κυκλοφορεί
την Παρασκευή 25/10 στα περίπτερα όλης της Ελλάδας