Αυτό το άρθρο είναι 17 μηνών

Γερμανία: Το τέλος των βιοκαυσίµων µε βάση τις καλλιέργειες θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αγρότες

04.02.2023
1' διάβασμα
germania-to-telos-ton-viokafsiµon-µe-vasi-tis-kalliergeies-tha-echei-sovares-epiptoseis-gia-tous-agrotes-284520

Τη στιγμή που η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Στέφι Λέμκε, προτείνει τον σταδιακό τερματισμό της παραγωγής βιοκαυσίμων με βάση τις καλλιέργειες έως το 2030, ο Τόμας Μίλκε, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλύσεων Oil World με έδρα το Αμβούργο, προειδοποιεί ότι οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης θα πλήξει πρωτίστως τους αγρότες και θα μειώσει την παραγωγή ελαιοκράμβης.

Περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι βιοντίζελ αναμειγνύονται ετησίως στη Γερμανία με ορυκτό ντίζελ, με τα υπολείμματα της καλλιέργειας να χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες. Τυχόν μικρότερες γραμμές σύνθλιψης ελαιούχων σπόρων θα οδηγήσουν σε διεύρυνση του εγχώριου ελλείμματος πρωτεϊνών για ζωοτροφές και θα σημάνει αυξημένες εισαγωγές σόγιας και σογιάλευρου, σύμφωνα με δηλώσεις του Μίλκε στο πρακτορείο Reuters.

«Αυτή η πρόταση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις εμπορικές ροές, με περισσότερο γερμανικό κραμβέλαιο να πηγαίνει προς εξαγωγή. Θα υπάρξει, επίσης, μείωση της καλλιέργειας ελαιοκράμβης από τους αγρότες», εξηγεί ο Μίλκε. «Μια τέτοια δραστική αλλαγή πολιτικής θα μειώσει φυσικά και τη ζήτηση για εισαγωγές, θα εντείνει τον ανταγωνισμό με τους παραγωγούς στις χώρες εξαγωγής και θα μειώσει τις τιμές».