Γερμανικές πιέσεις για άτακτη υποχώρηση της Ελλάδας στην ΚΑΠ

✱ Το παρασκήνιο για το Συµβούλιο Υπουργών της Δευτέρας
✱ Φωτιές για µικροκαλλιεργητές, οικολογικά προγράµµατα και βοσκοτόπια

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της γερμανικής προεδρίας, με τα κράτη-μέλη λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο. Οι πιέσεις, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, είναι ασφυκτικές, με την Κομισιόν να συμπλέει ανοιχτά με την προεδρία για την επίτευξη της γενικής προσέγγισης των μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ και να ανοίξει ο τρίλογος με το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να «κλείσει» το θέμα έως το τέλος του έτους. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία καλείται να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της, κυρίως όσον αφορά τους μικροκαλλιεργητές.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός, Τζούλια Κλόκνερ, τήρησε στο ακέραιο την προειδοποίησή της, με μπαράζ τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο ότι οι πιέσεις που ασκούνται διαφέρουν και σχετίζονται με τις κόκκινες γραμμές της κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η τελευταία τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, παρουσία εκπροσώπων της προεδρίας, του γενικού διευθυντή της Γ.Δ. γεωργίας της Κομισιόν και των υπουργείων των άλλων χωρών.

Οι αποφάσεις πρόκειται να ανακοινωθούν την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, καθώς στο μενού της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου είναι το μέλλον της ΚΑΠ και οι νέοι Κανονισμοί, όπως τους έχει καταρτίσει στην τελική τους μορφή η γερμανική προεδρία. Την προηγούμενη ημέρα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, οι υπουργοί θα κληθούν να τοποθετηθούν και να συμφωνήσουν με τα συμπεράσματα σχετικά με την ειδική Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Θα ακολουθήσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της Ολομέλειας στην Ευρωβουλή σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, αφού πριν από λίγες ημέρες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου τοποθετήθηκαν και οι πολιτικές ομάδες.

Ανυποχώρητη η Γερμανία

Τρία είναι τα κύρια σημεία διαφωνίας μεταξύ του δίπολου προεδρίας – Κομισιόν με την Ελλάδα, αλλά, όπως αποδεικνύεται και με άλλα κράτη-μέλη του μεσογειακού Νότου, αναφορικά με τον Κανονισμό για τα εθνικά Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ:

1. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ECO-SHEMES): Τόσο η προεδρία όσο και η Κομισιόν έχουν καταλήξει στην υποχρεωτικότητά τους, παρά τις αντιρρήσεις πολλών κρατών – μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το θέμα έχει κλειδώσει. Επιπλέον, η Γερμανία δεν κάνει πίσω στο όριο του 20% από τις άμεσες ενισχύσεις που πρέπει να χορηγούνται υπέρ των οικολογικών προγραμμάτων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλειδώσει στο ποσοστό αυτό, καθώς οι τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής επιμένουν το όριο να αυξηθεί στο 30% των άμεσων ενισχύσεων. Πάντως, να σημειωθεί ότι η γερμανική προεδρία έχει συμπεριλάβει στον Κανονισμό διετή πιλοτική εφαρμογή, κατά την οποία θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός για την αποφυγή απωλειών πόρων, με την προϋπόθεση εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων χρήσης των αντίστοιχων κονδυλίων σε προγράμματα για το κλίμα και το περιβάλλον.

2. ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: Στο πλαίσιο των προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης της γης (ΚΓΠΚ), η προεδρία προτείνει για το πρότυπο ΚΓΠΚ 9 (Διατήρηση μη παραγωγικών στοιχείων και περιοχών για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις) την εισαγωγή ενιαίου ελάχιστου μεριδίου παραγωγικών/μη παραγωγικών περιοχών και στοιχείων ανά την ΕΕ: 5% ως ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με την αρόσιμη γη.

Για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να υπολογιστούν αποκλειστικά οι μη παραγωγικές περιοχές και τα σχετικά χαρακτηριστικά στο ελάχιστο μερίδιο, η προεδρία προτείνει χαμηλότερο ελάχιστο μερίδιο, ύψους 3%. Για τις εμβόλιμες καλλιέργειες προβλέπεται συντελεστής στάθμισης 0,3.

3. ΜΙΚΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ: Δεν εξαιρούνται οι μικροκαλλιεργητές από το σύστημα κυρώσεων που προβλέπει το καθεστώς της αιρεσιμότητας, αν και το σύστημα ελέγχου θα είναι πιο απλό για την περίπτωσή τους.