Με γερμανική τεχνογνωσία η είσοδος των εταιρειών στον ΕΛΓΑ

✱ Σταδιακές αλλαγές, με αφετηρία τον κλάδο της προαιρετικής ασφάλισης
✱ Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για την επόμενη ημέρα

Την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ με γερμανική τεχνογνωσία επιχειρεί η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, καθώς μετά τη συνάντηση που είχε ο Μάκης Βορίδης με τον πρόεδρο της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας GARTENBAU – VERSICHERUNG, Manfred Klunke, δρομολογείται ήδη σχέδιο πρότασης προς την ελληνική πλευρά.

 

Ο πρόεδρος της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας GARTENBAU – VERSICHERUNG, Manfred Klunke, και ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας για την Ελλάδα, Χρήστος Μάτζιος, μιλώντας στην «ΥΧ», επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο ήταν εποικοδομητική η συνάντηση με ανταλλαγή απόψεων, αλλά δηλώνουν θετικοί να συνεργαστούν και γι’ αυτό σχεδιάζουν την πρόταση που θα καταθέσουν στο ελληνικό υπουργείο έως το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εκφράζουν την έκπληξή τους, καθώς δεν περίμεναν ότι σε αυτό το ζήτημα το υπουργείο θα ζητούσε απευθείας τη συνδρομή ομίλων του εξωτερικού. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία συνάντηση, ούτε καν μία πρώτη επαφή, τουλάχιστον επίσημη, των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών με την ηγεσία του υπουργείου.

Απαραίτητος ο διάλογος

Όπως μεταφέρουν στην «ΥΧ» στελέχη της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά τους, αλλά προς το παρόν δεν έχουν κληθεί ούτε εκείνοι ούτε κάποιες άλλες ασφαλιστικές εταιρείες σε διάλογο με το ΥΠΑΑΤ. «Ακούμε τις προθέσεις, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς προτάσεις από την πλευρά του υπουργείου για το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο
στέλεχος της εταιρείας. «Αναμένουμε αυτήν τη συνάντηση», σημειώνει και από την πλευρά της η Έφη Κοκορέλη, επικεφαλής αγροτικών ασφαλίσεων της INTERAMERICAN, η οποία, ως γνωστόν, ανήκει στον ολλανδικό ασφαλιστικό όμιλο ACHMEA.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, αλλά απαιτείται, όπως λένε, να ανοίξει και ο διάλογος. Μάλιστα, πολλές, όπως οι παραπάνω, έχουν σημαντική εμπειρία στον κλάδο των γεωργικών ασφαλίσεων και δηλώνουν έτοιμες να εισέλθουν στο νέο σχήμα, όταν το υπουργείο καθορίσει τους νέους κανόνες του ασφαλιστικού τοπίου.

Πάντως, το υπουργείο κινήθηκε, εν μέρει, με χειρουργικό τρόπο, όσον αφορά τη δημοσιοποίηση της συνάντησης με τον πρόεδρο της γερμανικής ασφαλιστικής. Κι αυτό διότι η εν λόγω εταιρεία είναι αυτήν τη στιγμή ο σημαντικότερος παίκτης στην Ευρώπη στον κλάδο της ασφάλισης θερμοκηπίων.

Το δίκτυο πελατών του εκτείνεται σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Με δεδομένο ότι η ασφάλιση θερμοκηπίων στην Ελλάδα δεν υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση από τον ΕΛΓΑ, το σκεπτικό είναι οι αλλαγές να γίνουν σταδιακά και ομαλά, με τη συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών αρχικά στον κλάδο της προαιρετικής σήμερα ασφάλισης.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Εξάλλου, όπως παραδέχονται τόσο ο υπουργός όσο και οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών, η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Το κουβάρι, πάντως, θα αρχίσει να ξετυλίγεται, όταν το υπουργείο αποφασίσει να δώσει το στίγμα του σε πέντε βασικούς άξονες που διέπουν τις γεωργικές ασφαλίσεις:

1. Βαθμός υποχρεωτικότητας – προαιρετικότητας ασφαλιστικού συστήματος.

2. Τα ασφάλιστρα, καθώς και η πιθανότητα επιδότησής τους μέσω της νέας ΚΑΠ.

3. Μηχανισμός των εκτιμήσεων.

4. Ρόλος του Δημοσίου.

5. Πιθανότητα ασφάλισης έναντι οικονομικών κινδύνων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν μπει δύο σενάρια για το μέλλον των γεωργικών ασφαλίσεων. Το πρώτο περιλαμβάνει την ίση κατανομή της χρηματοδοτικής πίτας σε Δημόσιο (ΕΛΓΑ) και ιδιωτικό τομέα, με τον ίδιο επιμερισμό ευθυνών και αποζημίωσης.

Ουσιαστικά, η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική, με τον παραγωγό να έχει το δικαίωμα να επιλέξει είτε τον δημόσιο είτε τον ιδιωτικό φορέα, ή συνδυασμό ασφαλιστικών προγραμμάτων και των δύο. Επιπρόσθετα, θα μπορεί να επιλέξει σε προαιρετική βάση επιπλέον προγράμματα ασφάλισης κινδύνων, που δεν θα καλύπτονται από το υποχρεωτικό σκέλος της ασφάλισης ή των προϋποθέσεων που αυτό θέτει (π.χ. ελάχιστη ζημιά).

Το δεύτερο σενάριο παραπέμπει, ως προς τη δομή τουλάχιστον, στο ισπανικό μοντέλο. Ο ΕΛΓΑ, ως δημόσιος φορέας, και με την τεχνογνωσία που διαθέτει θα έχει υπό την εποπτεία του τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα προσφέρουν ευρεία γκάμα οικονομικών εργαλείων για τη διαχείριση κινδύνων. Το Δημόσιο, δηλαδή, θα εποπτεύει και θα ελέγχει τις ιδιωτικές εταιρείες, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές, ενώ θα εξασφαλίζει και την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά στην προσφορά των πακέτων ασφάλισης. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα αναμένεται να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων τους και να εισέλθουν δυναμικά στον χώρο με ευέλικτα προγράμματα και οικονομικές προσφορές, αφού οι ίδιες είναι θωρακισμένες από το εργαλείο της αντασφάλισης.

Καμία επιβάρυνση των παραγωγών

Όσον αφορά το ασφαλιστικό κόμιστρο, ο υπουργός μιλώντας στην «ΥΧ» πριν από λίγες ημέρες διαβεβαίωσε πως ο παραγωγός δεν θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η επιδότηση του κομίστρου μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΑΤ αναμένεται να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια στη νέα προγραμματική περίοδο.

Πάντως, η μετάβαση προς ένα νέο μοντέλο γεωργικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα, όπως εξηγεί η κα Κοκορέλη, πρέπει να γίνει και με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και εταιρειών τεχνολογίας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.