Γεύματα από προνύμφες εντόμων και στην Ευρώπη

Οι λάβρες – κάτι σαν σκουλήκια  – σύντομα και στην Ευρώπη θα βρουν τη θέση τους σε μπολ ζυμαρικών και πιάτα για δείπνο, αφού θα γίνουν το πρώτο έντομο που θα  εγκριθεί στην περιοχή ως ανθρώπινη τροφή.

Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση των κίτρινων σκουληκιών ολόκληρων και αποξηραμένων σε κάρι και άλλες συνταγές αλλά και ως αλεύρι για την παρασκευή μπισκότων, ζυμαρικών και ψωμιού.

Παρά το όνομά τους, οι λάβρες είναι περισσότερο προνύμφες σκαθαριών και λιγότερο σκουλήκια και χρησιμοποιούνται ήδη στην Ευρώπη ως συστατικό τροφής για κατοικίδια.
 

Πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες, είναι πιθανό να είναι το πρώτο από τα πολλά έντομα που θα εμφανιστούν στα πιάτα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, δήλωσε στο Reuters ο χημικός της EFSA και επιστήμονας τροφίμων Ερμόλαος Βερβέρης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος μάις γαλλικής startup, της Ynsect, Antoine Hubert, εξετάζει τα σκουλήκια – γεύματα στο εργαστήριο του αγροκτήματος εντόμων της εταιρείας.

Υπό την επίβλεψη του, οι λάβρες ήταν το πρώτο έντομο που ο οργανισμός της Ε.Ε. αξιολόγησε βάσει ενός κανονισμού για «καινοτόμα τρόφιμα» που τέθηκε σε ισχύ το 2018, προκαλώντας πληθώρα παρόμοιων εφαρμογών.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα αλλά και για βιομηχανία τροφίμων στον τομέα των βρώσιμων εντόμων», είπε.

Οι άνθρωποι σε πολλά μέρη του κόσμου – συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας – ήδη επισκέπτονται μπαρ με έντομα, μπιφτέκια από τριζόνια και άλλα τρόφιμα με βάση τις προνύμφες.

Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώσει την έγκριση της ESFA, η Ευρώπη θα συμμετέχει.

Ορισμένοι κοινωνιολόγοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι τα ψυχολογικά εμπόδια που είναι ιδιαίτερα ισχυρά στην Ευρώπη σημαίνει ότι θα περάσει καιρός πριν τα κίτρινα σκουλήκια αρχίσουν να κάνουν φτερά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ εκεί.

«Υπάρχουν αυτονόητοι λόγοι που προέρχονται από την κοινωνική και πολιτιστική μας κουλτούρα – τον λεγόμενο «παράγοντα μπλιάχ»- που κάνουν αποκρουστική σε πολλούς Ευρωπαίους τη σκέψη να τρώνε έντομα», δήλωσε ο Τζιοβάνι Σογκάρι, ερευνητής σε κονωνικά και καταναλωτικά θέματα στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας στην Ιταλία.

Δοχεία με αλεύρι εντόμου, έλαιο εντόμου και λίπασμα φτιαγμένο από έντομα στο αγρόκτημα εντόμων Ynsect.

«Με το χρόνο και τη συνήθεια, τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να αλλάξουν».

Η EFSA είπε ότι είχε λάβει 156 αιτήσεις για αξιολογήσεις ασφάλειας «καινοτόμων τροφίμων» από το 2018, καλύπτοντας τα πάντα, από τρόφιμα που προέρχονται από φύκια έως μια σειρά ειδών εντόμων.

Πηγή: naftemporiki.gr