Γιάννης Κολλάτος: Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν το κόστος παραγωγής

Γιάννης Κολλάτος: Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν το κόστος παραγωγής

«Για τη δημιουργία της εκπομπής “Θεσσαλών γη” ακούσαμε την ίδια την αγορά και τον κόσμο που εμπλέκεται με τον αγροτικό τομέα (παραγωγοί, επαγγελματίες κ.ά.) που, στην περιοχή της Θεσσαλίας, υπολογίζεται σε πάνω από το 50% του ενεργού πληθυσμού». Τα παραπάνω δήλωσε στην «ΥΧ» ο διευθυντής ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Θεσσαλία ΤV, Γιάννης Κολλάτος, που χρόνια τώρα ενημερώνει την Περιφέρεια του από τους τηλεοπτικούς δέκτες για τα αγροτικά δρώμενα. Δίνοντας έμφαση στην διαδραστικότητα της εκπομπής του, μας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι on air έχει γίνει συμφωνία ακόμα και για συμβολαιακή γεωργία!

Με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού και μεταπτυχιακές πάνω στο περιβάλλον και τη διατροφή, ο Γ. Κολλάτος δεν άργησε να καταλάβει ότι το αντικείμενο με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί ήταν η αρθρογραφία και εν συνεχεία η τηλεόραση. Το βιογραφικό του κοσμούν συνεργασίες με την εφημερίδα Καθημερινή, το Βήμα και τον Νέο Αγώνα, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια, ο διευθυντής ειδήσεων του Θεσσαλία TV, κάθε Δευτέρα βράδυ παρουσιάζει την αγροτικού ενδιαφέροντος ενημερωτική εκπομπή «Θεσσαλών γη», δίνοντας βήμα αλλά και λύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, στα προβλήματα των αγροτών.

Η θεματολογία

H εκπομπή ασχολείται με θέματα «που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία, τις τιμές προϊόντων, προγράμματα αλλά και συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά θέματα, καθώς και ένα αγροτικό δελτίο καιρού», μας αναφέρει. Και συνεχίζει: «Αυτό που ακούμε από τους τηλεθεατές-αγρότες είναι πως η εκπομπή μας συμβάλλει στην άρτια και σωστή ενημέρωση τους».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, σημειώνει ότι «αυτό που εισπράττω από τους αγρότες της Περιφέρειάς μου αλλά και γενικότερα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ρευστότητας. Επίσης, η έλλειψη οργάνωσης, κάποια προβλήματα με τις πληρωμές, προβλήματα κατεύθυνσης και υποστήριξής τους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες», τονίζει. Και συνεχίζει: «Οι αγρότες βλέπουν την εκπομπή σαν μια “όαση ενημέρωσης” γιατί σε γενικές γραμμές υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, με προγράμματα που τρέχουν αυτή την στιγμή και με το τι ζητούν οι αγορές από τον αγροτικό τομέα».

Διαδραστικός χαρακτήρας

Η εκπομπή επίσης -σύμφωνα με τον ίδιο- αναδεικνύει και τα νέα καινοτόμα προϊόντα, ασχολείται με τις ομάδες παραγωγών αλλά και με άμεσα εμπλεκόμενους με τον αγροτικό τομέα, όπως οι μεταποιητές (εκκοκκιστές ή ιδιοκτήτες ψυγείων φρούτων κ.ά.). «Έχει τύχει στον αέρα τις εκπομπής να κλειστεί συμφωνία ακόμα και για συμβολαιακή γεωργία», μας λέει, τονίζοντας έτσι τον διαδραστικό χαρακτήρα που έχει η εκπομπή. Η προετοιμασία, καθώς και η θεματολογία της εκπομπής, διαμορφώνονται ανάλογα με τις ερωτήσεις που καταφθάνουν στον σταθμό μέσω μηνυμάτων, τηλεφωνημάτων και email, ενώ «οι απαντήσεις δίνονται από εξειδικευμένους γεωπόνους που συνεργαζόμαστε». «Επίσης, συνεργαζόμαστε με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και παρουσιάζουμε στοιχεία από διάφορες έρευνες και μελέτες ενώ τελευταία κάναμε μια παρουσίαση στην εκπομπή για το πρόγραμμα FATIMA με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, όπου ήμουν και ο συντονιστής», λέει στην «ΥΧ» o Γιάννης Κολλάτος.

Η εκπομπή «Θεσσαλών γη» πραγματοποιεί και ζωντανές συνδέσεις από διάφορα αγροτικά κέντρα της περιοχής, όπως από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία, για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την νέα ΚΑΠ, ενώ κατά καιρούς έχουν περάσει από τα πλατό σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της χώρας, όπως ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής. «Στα καφενεία των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών, κάθε Δευτέρα βράδυ, οι δείκτες των τηλεοράσεων είναι συντονισμένοι στο “Θεσσαλία ΤV” και στην εκπομπή», αναφέρει στην «ΥΧ» ο διευθυντής ειδήσεων του Θεσσαλία TV.

«Περιβόλι της Ευρώπης» ο θεσσαλικός κάμπος

Στην συνέντευξη μας, ο διευθυντής ειδήσεων του «Θεσσαλία TV» αναφέρθηκε και στα προϊόντα που καλλιεργούνται στο «περιβόλι της Ευρώπης», όπως χαρακτήρισε τον Θεσσαλικό κάμπο, και αυτά περιλαμβάνουν δημητριακά, βιομηχανικά φυτά (βαμβάκι κ.ά.), διατροφικά, ψυχανθή, όσπρια, βιομηχανική ντομάτα, δενδρώδεις καλλιέργειες, επιτραπέζιες ελιές και λαδοελιές, βιομηχανικό και επιτραπέζιο ροδάκινο, αχλάδια και κεράσια, μήλα στη Ζαγορά και στην Αγιά, σταφύλια μέχρι και εσπεριδοειδή στα παραθαλάσσια του κεντρικού Πηλίου.

«Μόνο μπανάνες δεν έχουμε» μας λέει, ενώ, αναφερόμενος στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας, λέει πως «υπολογίζεται φέτος πως το 20-30% της συνολικής κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας βρίσκεται στη Θεσσαλία, με το 60-70% να εστιάζεται στην επαρχία της Ελασσόνας. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχουν πάρα πολλά τυροκομεία, αγελαδοτροφικές μονάδες, προβατοτροφία, αιγοπρόβατα, χοιροστάσια», συμπληρώνει. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο αυτάρκης είναι η θεσσαλική οικονομία είναι ότι στις μεγάλες κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών που είχαν γίνει πριν μερικά χρόνια «ήμασταν από τις λίγες περιοχές της χώρας που δεν… πεινάσαμε», σημείωσε.

Στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, η Θεσσαλία βέβαια, πέρα από την αγροτική παραγωγή, έχει ταυτιστεί με τα γνωστά σε όλους μπλόκα. «Σαν σταθμός και εκπομπή έχουμε καλύψει πολλές από αυτές τις κινητοποιήσεις», μας λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Κολλάτος, ενώ μας αναφέρει πως το 2003, στην αναθεώρηση της ΚΑΠ στις Βρυξέλλες, που είχε και την προεδρία η Ελλάδα, «ήμασταν οι μόνοι που είχαμε παρευρεθεί ως τηλεοπτικός σταθμός και ακόμα και η ΕΡΤ έπαιρνε εικόνα από εμάς».

  • Κυριάκος Λάμπρου